Vaiko priežiūrai laiką skiriantys darbuotojai natūraliai atitrūksta nuo darbo rinkos bei jos aktualijų, gali net šiek tiek primiršti darbo įgūdžius. Neretai per vaiko priežiūros atostogų laikotarpį pasikeičia tvarkos, teisės aktai. Darbovietėje gali įvykti kolegų kaita, tad grįžtantysis po vaiko priežiūros atostogų gali pasijusti lyg naujoje organizacijoje. Be to, kaip sako tėvai, grįžus į darbą dažnai kankina stresas ir nerimas, kaip pavyks suderinti šeimą ir karjerą.

„Mūsų patirtis rodo, kad svarbu tinkamai pasiruošti specialisto sugrįžimui. Vadovas turėtų iš anksto susisiekti su grįžtančiais darbuotojais, išsiaiškinti poreikius, pasitarti, kaip palengvinti darbo ir šeimos reikalų derinimą. Tai leidžia žmonėms kur kas sklandžiau vėl įsilieti į darbo rinką. Pati esu buvusi vaiko priežiūros atostogose du kartus ir žinau, kad net labai norint grįžti į darbą atsiranda nerimas dėl pokyčių, dvejonių dėl sugebėjimo išlaikyti darbo ir šeimos balansą. Svarbu jausti vadovo ir komandos palaikymą ir tai, kad esi laukiamas“, – sako draudimo bendrovės BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyrius vadovė Jevgenija Krikščiūnė.

Svarbiausia – lankstumas

Abipusiu sutarimu ir lankstumu grįstų santykių svarbą akcentuoja ir tėvai. „Mano atveju darbdavys pakvietė grįžti į darbą po metų. Neplanavau to, bet įmonė pažadėjo sukurti visas reikiamas sąlygas derinti darbą ir motinystę, tad sutikau. Vaikeliui buvo tik vieneri, todėl nerimo buvo daug. Labai padėjo tinkamas darbdavio požiūris ir sukurta saugi aplinka“, – sako du berniukus pametinukus auginanti Gracija, dirbanti teisės ir personalo vadove vienoje Kauno įmonėje.

Anot jos, tėvams itin svarbus lankstumas, nes vaikai dažnai serga, o dalis motinos minčių visada bus apie vaiką.

„Tėvams aktualiausia yra būtent galimybė derinti darbo ir namų režimą, ypatingai vaikų ligų atveju. Jeigu yra galimybė dirbti nuotoliu ir darbdavys leidžia pačiam žmogui susidėlioti savo grafiką, derinti darbą namie ir biure, tai labai prisideda nuimant įtampą ir kuriant empatiją bei savitarpio pagalba grįstus santykius“, – teigia pašnekovė.

Darbuotojai tokiais atvejais, pasak jos, jaučiasi dėkingi ir atsidėkoja darbdaviui lojalumu. Moteris priduria, kad iš naujo įsivažiuoti į darbo ritmą yra iššūkis. Tad svarbu, kad darbdavys nereikalautų nuo pirmadienio sėsti ir dirbti kaip iki gimdymo, o suteiktų laiko atšviežinti žinias.

„Mane, kaip teisės ir personalo vadovę, labiausiai neramino teisės aktų pasikeitimai. Galimybė po truputį grįžti į profesinę veiklą, atnaujinti žinias, lankytis seminaruose ar kvalifikacijos kėlimo programose padeda tai padaryti ir paskatina jaustis saugiai. Labai sudėtinga būtų tiesiog nuo pirmadienio sėsti ir dirbti, nes iki tol metus ar dvejus dirbo visai kiti smegenų centrai, o ir grįžusi į darbą mama niekada nepamiršta, kad turi vaikų“, – sako Gracija.

Darbdavių patirtis

Darbdaviams specialistų vaiko priežiūros atostogos taip pat yra nelengvas laikotarpis Jie turi ne tik rasti laikiną pakaitinį specialistą, bet ir išlaikyti darbo vietą kūdikį prižiūrinčiam darbuotojui.

Lietuvoje vis dar yra įmonių, kuriose darbuotojams po vaiko priežiūros atostogų pasakoma, kad pakaitinis specialistas įsivažiavo ir pasiūlomas sutarties nutraukimas abipusiu sutarimu. Tačiau vis daugiau organizacijų supranta, kad tokia praktika yra labai žalinga reputacijai ir apsunkina specialistų paiešką ateityje. Todėl vis daugiau kompanijų stengiasi integruoti seną-naują darbuotoją.

„Matome, kad mūsų darbuotojams svarbu neprarasti ryšio su organizacija. Todėl ir vaiko priežiūros atostogose esančius specialistus kviečiame į šventes, vaikų Kalėdas ir raginame prisijungti prie socialinės atsakomybės iniciatyvų. Mamos ir tėčiai iš namų mielai stebi kolegų veiklą ir dalyvauja vidinėje įmonės komunikacijoje socialiniuose tinkluose. Tai leidžia jiems neatitrūkti nuo vykstančių procesų ir pokyčių organizacijoje“, – patirtimi dalinasi BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyrius vadovė ir priduria, kad vaiko gimimo proga įmonė darbuotojams suteikia sveikinimo premiją.

Didesnių organizacijų privalumai

Pašnekovės teigimu, įprastai, darbuotojui išėjus vaiko priežiūros atostogų, jo darbus perima naujas kolega, kuris įdarbinamas pagal terminuotą sutartį. Tačiau neretas atvejis, kad vėliau abu darbuotojai lieka įmonėje. „Aišku, tai didesnių organizacijų privalumas. Mums rasti sprendimą, kaip išsaugoti abu vertingus specialistus, lengviau nei įmonėms, kuriose dirba po keletą ar keliolika žmonių“, – teigia BTA atstovė.

Darbo kodeksas numato, kad darbdavys privalo užtikrinti darbuotojo teisę po vaiko priežiūros atostogų grįžti į tą pačią arba lygiavertę poziciją. Tačiau J. Krikščiūnė priduria, kad verta žengti ir žingsniu toliau: „pavyzdžiui, mūsų įmonėje, suteikiant papildomus laisvadienius už darbo stažą, įskaičiuojamas ir periodas skirtas vaiko priežiūrai.“

Pataria apgalvoti įvairias situacijas

Psichologė Ugnė Juodytė pagrindiniais sklandaus grįžimo į darbo rinką aspektais taip pat įvardija geranorišką darbdavio požiūrį ir lankstumą. Ji pataria supažindinti darbuotoją su įmonės naujovėmis, galbūt paskirti kolegą, kuris padėtų susigaudyti naujose užduotyse ir pokyčiuose. Savo ruožtu darbuotojas prieš kalbėdamas su darbdaviu turėtų pagalvoti apie logistinius iššūkius ir tam tikras situacijas. Kas prižiūrės vaiką esant sveikam ir kai jis sirgs? Kokia padėtis su vaikų darželiu ir kokios bus šeimos narių galimybės padėti? Kaip valdysiu laiką, situacijas, kad neperdegčiau?

„Visus lūkesčius ir galimybes svarbu apgalvoti ir aptarti su darbdaviu – jam taip pat bus lengviau kai žinos, ko tikėtis. Svarbus aiškumas, abiejų pusių lūkesčių susiderinimas ir komunikacija. Tėvams taip pat verta pasiruošti emociniam perėjimui, nes dažna mama ar tėtis jaučia kaltės jausmą dėl išsiskyrimo su vaiku ar nerimą dėl darbo spaudimo“, – pataria specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją