Nesisveikina

Mus nuo vaikystės moko elementarių mandagumo taisyklių: atrodytų, kas gali būti paprasčiau – pasisveikinti ir atsisveikinti. Jei norite tyliai išsprukti iš audringo vakarėlio, dar galima jus suprasti, bet nuolatinis tylėjimas susitikus laikomas nemandagumu ir paniekinamu elgesiu. Prastas auklėjimas ypač krenta į akis bendraujant su aptarnavimo sferos darbuotojais: ignoruoti, atsakyti pro sukąstus dantis, kai personalas pasisveikina, – labai nemandagu, net jei jums pasirodė, kad personalo mandagumas nėra nuoširdus. Neverta propaguoti chamiško elgesio.

Siunčia balso žinutes

Paminėtina, kad balso žinučių formatas nėra blogas, bendraujant su draugais jis iš tiesų patogus. Tačiau nereikia siųsti balso žinučių nepažįstamiems žmonėms, ypač jei tai – pranešimas darbo reikalais, taip pat į grupes – gerbkite kitų žmonių laiką. Gal ir draugams bus patogiau, jei prieš 10 minučių ilgio balso žinutę parašysite: „Labas, papasakojau apie kelionę, paklausyk, kai turėsi laiko.“ Tada pašnekovas žinos, kokio pranešimo tikėtis, jam neteks skubiai jo perklausyti, baiminantis, kad finale pasakėte ką nors svarbaus.

Taiso kalbos klaidas

Artimą žmogų galima ir pataisyti, jeigu jūsų niekas negirdi ir esate tikri, kad pašnekovo neįžeisite savo gerais ketinimais. Nepatartina mokyti taisyklingai kalbėti nepažįstamų žmonių – vietoje dėkingumo galite sulaukti agresijos. Juk taisydami kalbos klaidas, jūs demonstruojate savo viršenybę ir atkreipiate dėmesį į pašnekovo trūkumus; kam tai gali patikti? Galiausiai, kiekvienas gali suklysti, net ir jūs.

Eina be eilės

Laimė, skaitmenizacija pakoregavo eilių klausimą – pakanka atsispausdinti elektroninį taloną ir laukti savo eilės arba išsiaiškinti, kas ir kokiam laikui yra užsirašęs. Bet ir tada gali atsirasti tokių, kurie nori „tik paklausti“. Norintiems paklausti irgi yra talonėliai – prašome atsispausdinti. Priešingu atveju rizikuojate pasirodyti įžūliu, nemandagiu žmogumi, kuris galvoja tik apie save.

Pertraukinėja pašnekovą

Galite nesutikti su kito nuomone, tačiau pertraukinėti pašnekovą – labai netaktiška. Leiskite pašnekovui išsakyti savo mintį, gal tai jūs ką nors neteisingai supratote ir reikia tik paklausyti, kas sakoma. Juk jūs neskaitote minčių? Tada teks kalbėti paeiliui.

Įžeidinėja dėl kitokios nuomonės

Ši tendencija klesti klesti internete – komentaruose bet kokia tema atsiras nepažįstamų žmonių, kurie vienas kitą įžeidinėja, kadangi nesutinka su kito nuomone. Kilo noras parašyti ką nors kandaus? Šalin pirštus nuo klaviatūros. Pagalvokite, ar tai pasakytumėte žmogui į akis? Greičiausiai ne. Nešvaistykite laiko ir branginkite reputaciją. Internete išlieka viskas, net beprasmiški susirašinėjimai. Juo labiau gyvenime pokalbis pakeltu balsu nebus konstruktyvus. Susitelkite į problemą, o ne į norą įžeisti oponentą, kaip daro neišauklėti, skandalus linkę kelti žmonės.

Ignoruoja aplinkinius

Pažįstama situacija, kai viešajame transporte šalia sėdinti žmogus be ausinių žiūri videoturinį arba sėdi, ant gretimos sėdynės pasidėję savo krepšius? Chamiškumas gali būti ir tylus. Išauklėtas žmogus sąmoningai nesudarys kitiems nepatogumų, ypač jeigu to lengva išvengti.

Neprašyti dalija patarimus

Malonu jaustis ekspertu ir dalyti patarimus, kaip ir kaip reikėtų elgtis. Niekada nepateikinėkite patarimų, kol jūsų nepaklausė, net jei jums labai norisi. Kištis į kito gyvenimą nekultūringa, o daryti tai nuolat – nemandagu, net turint pačių geriausių ketinimų. Žmogus vis tik nesidžiaugs neprašytu patarimu, kad ir koks vertingas jis būtų.

Demonstruoja abejotinus gestus

Dar vienas patikimas būdas pademonstruoti aplinkiniams prastą išsiauklėjimą – rodyti neprielankumą ar pan. demonstruojančius gestus. Tarkime, vartyti akis, demonstratyviai žiovauti, sukryžiuoti rankas ant krūtinės. Išmokite pirma pagalvoti, tik paskui kalbėti, – puiku, kita vertus, kūno kalba irgi labai daug pasako. Išauklėti žmonės taip nesielgia.

Šaiposi iš žmonių trūkumų

Idealių žmonių nebūna, ir vis dėlto kai kas leidžia sau žeminti kitus, prisidengiant juokų forma. Juoktis galima ir reikia iš savo trūkumų – aplinkiniai įvertins jūsų pozityvų nusiteikimą ir humoro jausmą. O iš svetimų ypatumų nereikia net tariamai nekaltai juokauti. Jūs ne tik įžeisite žmogų, bet ir parodysite, kad vaikystėje jūsų neišmokė takto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)