Šįkart „Delfi TV“ laidoje „Verslo požiūris“ žinomas advokatas pasidalijo savo mintimis apie tai, kaip šių metų įvykiai pakeitė investuotojų nuotaikas Lietuvoje ir kokie sprendimai galėtų padėti Lietuvai tapti ne tik patrauklesne šalimi investuotojams, bet ir sėkmingiau tvarkytis kitais su verslu ir ekonomika susijusiais klausimais.

Nežinomybė dėl ateities

Asociacijos „Investuotojų forumas“ valdybos pirmininkas R. Valiūnas pripažino, kad pastarieji metai buvo ypač permainingi, o investuotojų nuotaikų apklausos rodo, jog Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas yra ypač žemas. Blogesnis buvo tik pandemijos pradžioje.

Kaip pagrindines priežastis specialistas įvardija karą Ukrainoje, energetikos krizę, nežinomybę bei artėjančius savivaldybių rinkimus Lietuvoje, kurie neišvengiamai turės įtakos politiniam ciklui. Pasak laidos svečio, verslininkai negali žinoti, kaip vienoje ar kitoje situacijoje pasielgs politikai ir tai kelia daug dvejonių.

„Apie ateitį mes nieko nežinome, nes tam įtaką darys daugybė veiksnių: kaip pasisuks karas Ukrainoje, kaip judės dujų ir naftos kainos, kokie bus politiniai sprendimai. Mūsų maža Lietuva pasaulio puode yra labai mažas ingredientas, kuris vienaip ar kitaip turi savo vietą, bet pasaulis mums pasako, kur mes būsime. Tačiau sakyti, kad mūsų sprendimai yra visiškai nesvarbūs yra netiesa. Jie yra svarbūs, nes visame tame puode dėl tam tikrų veiksmų galime šiek tiek pakilti ar šiek tiek nusileisti“, – savo mintimis laidoje „Verslo požiūris“ dalijosi R. Valiūnas.

Verslo požiūris

Anot pašnekovo, politikams ir valdžios atstovams reikia stengtis, kad Lietuvoje esanti investicinė aplinka būtų kuo palankesnė. Tai paskatins kurti bei investuoti verslininkus. Plėtra ir naujų darbo vietų atsiradimas – vieni sunkiausių sprendimų.

Lenkijos pranašumas

Lietuvoje, kaip sako „Delfi TV“ laidos svečias, sudėtinga rasti inžinierių ar gamyklų įrangos operatorių. Užsienio investuotojas, kuris planuoja, pavyzdžiui, statyti gamyklą, apgalvoja, kokios galimybės patogiai skraidyti į šią šalį ir ar čia netrūksta darbuotojų. Tačiau šalia yra Lenkija, kur daug kas atrodo paprasčiau ir pagunda investuoti kaimyninėje Lenkijoje yra kur kas didesnė.

„Turime būti geresni kartais, o ne truputį geresni už mūsų kaimynus. Ir šiukštu negalime sakyti, kad mes tokie patys geri, nes to nepakanka. Turime būti kur kas geresni, greitesni ir lankstesni.

Teko susidurti su situacija, kurios metu vienas investuotojas turėjo priimti sprendimą investuoti Lietuvoje. Nežinau kaip pasibaigs jo sprendimas, bet pritrūksta greitesnių Lietuvos valdžios atstovų sprendimų, kurie paskatintų investuoti. Mažas pavėlavimas gali turėti didelę įtaką ir tuomet įmonė gali atsidurti ne Lietuvoje, o kažkur kitur. Ir tai būtų liūdna“, – laidoje „Verslo požiūris“ kalbėjo asociacijos „Investuotojų forumas“ valdybos pirmininkas.

Ne visos investicijų sritys sustojo

Laidoje pasiteiravus, kokie valdžios sprendimai galėtų būti patrauklūs investuotojams, R. Valiūnas atsakė, kad jei valdžios atstovai priimtų bent keletą tokių svarbių sprendimų kaip progresinių mokesčių panaikinimas, būtų didelė pažanga.

„Verslui reikėtų būti išmintingam. Gali pasikliauti, kad valdžia padės, bet kaip bus, nežinai. Verslas tai žino ir priima sprendimus, ar judėti į priekį su kiekvienu projektu ar ne. Valdžiai reikėtų padaryti viską, kad verslas jaustųsi saugus ir net šiomis karo sąlygomis investicijos judėtų į šalį.

Rolandas Valiūnas

Reikėtų pripažinti, kad vis dar juda ir yra priimami teigiami sprendimai. Tik ne tokiu kiekiu, koks buvo prieš kelerius metus. Tai matome ir pagal įmonių pirkimų ir pardavimų skaičių. Jis nesumažėjo dramatiškai, bet patys įsigijimai tapo mažesni ir judesio mažiau. Dideli sprendimai tapo sudėtingesni priimti ir dėl to nepriimami. Tačiau yra daugybė sričių, kur sprendimai priimami. Pavyzdžiui, energetikos srityje. Lengviausia vieta investuoti tapo vėjo ar saulės parkų statybos ir įsigijimas. Kaip visiems reikės maisto, taip reikės ir elektros“, – kalbėjo asociacijos „Investuotojų forumas“ valdybos pirmininkas bei pridūrė, jog labai svarbu, kad valdžios atstovai verslą matytų kaip savo sąjungininką, kuriam reikia padėti.

Reikėtų atsisakyti atsisakyti vienmandačių apygardų?

Laidoje „Verslo požiūris“ R. Valiūnas išsakė ir mintį, jog galbūt reikėtų atsisakyti vienmandačių apygardų. Konkrečioje apygardoje išrinkti žmonės grįžta į savo apygardą ir nori būti išrinkti dar kartą, todėl savo energiją nukreipia į apygardą, o bendras Lietuvos interesas tampa ne toks svarbus.

„Gal čia yra gera mintis pasvarstymui kaip ir tai, ar nereikėtų sutrumpinti Lietuvos prezidento kadencijos ketveriems metams bei prailginti Seimo ir savivaldybių tarybų narių kadencijas penkeriems metams bei padaryti taip, kad rinkimai vyktų vieną dieną. Tai reikštų, kad turėtume penkerius metus be rinkimų. Politikai mažiau galvotų, ką pagalvos rinkėjai, o daugiau galvotų, kas geriau Lietuvai“, – savo idėją išdėstė laidos svečias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją