Priimtas įstatymas, kad nuo kitų metų įsigalios didžiuliai akcizai suskystintoms dujoms, dėl ko, preliminariais skaičiavimais, gyventojų naudojamas suskystintų dujų balionas brangs 8 eurais, ši kuro rūšis ženkliai brangs ir ją naudojančioms įmonėms.

Energetinės krizės metu suskystintoms dujoms nebuvo taikomas akcizas ir tai staiga tapo vienu pigiausių kurų, kuris buvo gaminamas Lietuvoje. Daugybė įmonių – nuo paukščių auginimo fermų, ūkininkų, kuriems reikia džiovinti grūdus, iki stiklo fabrikų – įsirengė saugyklas ir naudojo suskystintas dujas. Verslininkai tvirtina, kad jiems buvo žadėta, jog akcizas nebus didelis, tačiau staiga buvo įvestas mokestis, kuris gerokai didesnis nei Lenkijoje, Vokietijoje ar kitose ES šalyse.

Apie tai laidoje „Verslo požiūris“ diskutavo „Sauridos“ savininkas Saulius Rancas ir paukštininkystės kompleksus valdančios „Agroaves group“ savininkas Jonas Jagminas.

Anot pašnekovų, mokestis yra protu nesuvokiamas, keliantis diskriminaciją tarp dujų vartotojų, mažinantis verslo galimybes ir galiausiai padidinsiantis maisto kainas vartotojams.