Lietuvoje jau trečius metus iš eilės telekomunikacijų bendrovė „Bitė“ rengia konkursą, kurio metu išrenkamas geriausias šalies technologijų vadovas, dar kitaip vadinamas CTO. Tokio pobūdžio rinkimai kviečia pažvelgti dvejomis kryptimis. Pirma, labiau susimąstyti apie technologijų specialistų svarbą organizacijose, antra, diskutuoti apie realų technologijų indėlį į verslų klestėjimą.

Laidoje dalyvavo telekomunikacijų bendrovės „Bitė“ technologijų direktorius Mindaugas Rauba ir praėjusių metų konkurso nugalėtojas, „Kongsberg NanoAvionics“ technologijų direktorius Ernestas Kalabuckas.

M. Rauba aiškino, kad CTO terminas (Chief technology officer – ang.) yra atėjęs iš Amerikos. Lietuvoje ši pareigybė – technologijų vadovas, o galbūt senesniai kartai labiau girdėtas terminas būtų technikos direktorius.

„Dažniausiai šis žmogus vadovauja technologų, programuotojų, inžinierių ar tyrinėtojų komandai. Bet jis numato technologijų strategiją ir yra atsakingas už rezultatus. Šiais laikais, jeigu atsilieki technologijose, galimai gali greitai prarasti rinką. Dėl to tai svarbi pareigybė“, - tikino M. Rauba.

Pats būdamas bendrovės „Bitė“ technologijų direktorius, pašnekovas pasakojo, kad yra atsakingas už technologinės strategijos parengimą, užtikrinimą, kad tinklo ir IT žmonės glaudžiai bendradarbiautų su marketingo, pardavimų komandomis, kad nebūtų atskirties tarp technologų ir komercinės dalies.

Mindaugas Rauba

Paklaustas, ar įmonės vadovas galėtų atlikti technikos direktoriaus pareigas ir ar be šių pareigybių įmanoma išsiversti, M. Rauba sakė, kad tai įmanoma, jei bendradarbiaujama su kita bendrove.

„Jei CEO labai gerai išmano, ko įmonei reikia, įmanoma išsiversti ir be CTO. Bet tokiu atveju turi būti labai didelė partnerystė su technologijų bendrove, kurioje jau yra tas CTO, kuris dirba ne įmonei, o yra samdoma bendrovė. Bet kuriuo atveju turi būti žmogus, kuris tą rolę vienaip ar kitaip atlieka, nes, kaip žinome, technologijų spektras yra labai didelis, - kalbėjo pašnekovas.

Anot M. Raubos, technologijų tempas ir pokyčių greitis yra labai didelis, tad svarbu sugebėti prisitaikyti prie technologijų:

„Dabar atėjo dirbtinio intelekto banga. Nors jis egzistavo 30-40 metų, dabar, 2023 metais visi užsikrėtė dirbtinio intelekto virusu. Tai kas nuspręs, kuri iš tų tūkstančių įrankių panaudoti? Kurią sritį pirma įgyvendinti, paverstii tuo dirbtiniu intelektu? Tai tam reikia žmogaus, kad padėtų, net jei galutinis sprendimas bus ne jo, vis tiek turi pateikti variantus, padėti įgyvendinti“, - samprotavo technologijų ekspertas.

Jis sako, kad tikrai daug įmonių turi šias pareigybes, ypač technologinės įmonės arba labai didelės bendrovės. Kita vertus, kalbėjo jis, būna atvejų, kai nebūtinai reikia atskiro žmogaus tam:

„Yra tokių technologinių įmonių, kurių vadovai patys išaugę iš programuotojų, tad jie tą technikos direktoriaus rolę ir padengia“, - sakė M. Rauba.

Ernestas Kalabuckas

Praėjusių metų konkurso nugalėtojas, „Kongsberg NanoAvionics“ technologijų direktorius Ernestas Kalabuckas pasikulkino įvardyti, kodėl buvo tituluotas, bet numano, jog titulas atiteko dėl to, kad „Kongsberg NanoAvionics“, anot jo, yra pirma tokio dydžio kompanija Europje, gaminanti palydovus.

„Per 8-erius metus mums pavyko užauginti kompaniją iki lyderiaujančios pasaulyje, šiuo metu esame 300 žmonių komanda. Aš pats buvau atsakingas už visą technologinės pusės auginimą. Aš buvau gabus ir šiai dienai esu gabus, tiesiog teko mokytis įmonei augant. Toks dviejų kompetencijų rinkinys yra labai svarbus – kad išmanytum technologijas, techninėje pusėje būtum stiprus, bet ir sugebėtum pastatyti tą komandą. Ęia yra dvi kertinės CTO savybės“, - pareigybes aiškino ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)