Anksčiau šį mėnesį Lenkijos klimato ministerija įpareigojo šalies energijos tiekėjus namų ūkiams skirtose sąskaitose faktūrose išsamiai išdėstyti anglies dvideginio emisijų išlaidų poveikį. Nors šiose sąskaitose ES nėra atvirai kaltinama, išlaidų analizė verčia manyti, kad augančios anglies dvideginio kainos bloko viduje užverčiamos nuo anglies priklausomai Lenkijai.

Taip pat niekur neminima, kaip Lenkijos vyriausybė panaudojo milijardus eurų pajamų, gautų iš ES prekybos anglies dvideginiu, kurios išdalijamos valstybėms narėms.

„Tai manipuliacija, – teigia nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „WWF Poland“ klimato komandos vadovas Marcinas Kowalczykas. – Kyla grėsmė, kad viešoji nuomonė Lenkijoje bus nukreipta prieš ES ir jos klimato politiką.“

Tokia polemika gali dar labiau paaštrinti ir taip įtemptus santykius tarp Varšuvos ir Briuselio ir apsunkinti derybas dėl Europos žaliojo kurso – ambicingų klimato reformų, kuriomis blokas siekia iki amžiaus vidurio užtikrinti anglies dvideginio neutralumą.