Tikrinamu laikotarpiu įstaigos vidaus kontrolės procedūros, susijusios su sustiprintu kliento tapatybės nustatymu, turėjo trūkumų. Pavyzdžiui, nebuvo išsamiai ir nuosekliai aprašyti darbuotojų veiksmai taikant sustiprinto kliento tapatybės nustatymo priemones. Dėl to nustatyta nemažai atvejų, kai didesnės rizikos klientų patikra nesiskyrė nuo įprastos kliento operacijų stebėsenos, taikytos mažos ar vidutinės rizikos grupės klientams.

Įstaiga neužtikrino, kad būtų taikomos sustiprintos kliento tapatybės nustatymo priemonės, kai pradedami korespondentiniai santykiai su trečiosios valstybės finansų įstaiga ir kai ji pati pagal savo procedūras nustato didesnę kliento pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką.

Taip pat nustatyta, kad įstaiga tikrinamu laikotarpiu nebuvo nustačiusi tinkamų ir pakankamų kliento dalykinių santykių ir operacijų stebėsenos procedūrų bei priemonių, įskaitant operacijų stebėsenos scenarijus, kadangi taikomos priemonės neatitiko įstaigos veiklos masto bei pobūdžio ir turėjo reikšmingų trūkumų.

Atlikdama nuolatinę kliento dalykinių santykių stebėseną, įstaiga ne visais atvejais įsitikindavo, kad operacijos ar sandoriai atitiktų jos turimas žinias apie klientą, jo verslą, rizikos pobūdį ir lėšų šaltinį. Įstaiga neanalizuodavo arba tik formaliai analizuodavo kliento operacijas, sudėtingus, neįprastus sandorius, nenagrinėjo jų tikslo ir pagrindo. Be to, „Valyuz“ nesiėmė pakankamų priemonių, kad nustatytų klientų įtartinas operacijas ar sandorius, jų nestabdė ir per nustatytą terminą apie jas nepranešdavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Fiksuota ir vidaus kontrolės trūkumų – įstaiga neužtikrino, kad pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos funkcijos įgyvendinimas būtų nepriklausomas nuo verslo interesų ir pan.
„Valyuz“ pripažino visus pažeidimus ir ėmėsi priemonių, siekdama pašalinti nustatytus pažeidimus – sudarė veiksmų planą visiems nustatytiems pažeidimams pašalinti ir pradėjo jį įgyvendinti.

Atsižvelgęs į aplinkybes, Lietuvos bankas skyrė įstaigai 55 tūkst. Eur baudą. Be to, „Valyuz“ įpareigota ne vėliau kaip iki 2024 m. kovo 31 d. pašalinti visus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus, o iki 2024 m. birželio 30 d. – pateikti Lietuvos bankui tai patvirtinančią audito įmonės išvadą.

Laikinai, iki įstaiga įvykdys privalomus nurodymus, jai nurodyta neužmegzti naujų dalykinių santykių su didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos juridiniais asmenimis bei su juridiniais asmenimis, kurių vykdoma ekonominė veikla apibrėžiama kaip finansinės, lošimų paslaugos ir kurių veikla yra susijusi su virtualiosiomis valiutomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją