„Ūkininkai ir smulkios įmonės, kurios turi nedidelės galios saulės ir vėjo elektrines, neretai susiduria su tuo, kad jų pasigamintą energiją ne visada gali sunaudoti savo reikmėms. Todėl yra labai svarbu turėti galimybę kaupti perteklinę energiją ir ją panaudoti vėliau“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Pagal Energetikos ministerijos inicijuotą jungtinį projektą paraiškas paramai gauti gali teikti ne trumpiau nei vienerius metus veiklą vykdančios labai mažos ir mažos įmonės bei tokių įmonių statusą atitinkantys ūkininkai, taip pat atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos, kurių dalininkais nėra vidutinės įmonės ar savivaldybių valdomos įmonės, ir piliečių energetikos bendrijos.

„Finansinė parama elektros energijos kaupimo įrenginiams statytis orientuota į ūkininkų ir smulkiojo verslo poreikį kaupti nuosavose saulės ar vėjo elektrinėse pagamintą energiją, kurios ne mažiau kaip 50 proc. panaudojama savo ūkio reikmėms“, – pabrėžia LEA l. e. p. direktorė Agnė Bagočiutė.

Kaupimo įrenginio įrengimo projekto suma bus skaičiuojama pagal fiksuotojo vieneto įkainį – 744,23 EUR be PVM/1kWh kaupiamos pagamintos elektros energijos ličio geležies fosfato kaupimo įrenginyje ar 646,41 EUR be PVM/1kWh – ličio jonų kaupimo įrenginyje. Įmonės, ūkininkai ir bendrijos, kurių bent vienas dalininkas yra įmonė arba ūkininkas, galės gauti finansavimą, siekiantį iki 25 proc. nuo pagal įkainį paskaičiuotos sumos, kitos bendrijos – iki 30 proc. nuo pagal įkainį paskaičiuotos sumos.

Finansavimas individualiems elektros energijos kaupimo įrenginiams įrengti ir elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių saugojimo pajėgumams sukurti skiriamas pagal Energetikos ministerijos inicijuotą ir LEA administruojamą jungtinį projektą „Investicinė parama individualiems elektros energijos kaupimo įrenginiams“. Projektas įgyvendinamas pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją