Birželį „Carlsberg“ paskelbė nuo 2000 m. jai priklausiusiai alaus daryklai „Baltika“ radusi pirkėją, tačiau prezidentas Vladimiras Putinas paskiau pasirašė potvarkį, kuriame nurodyta, jog įmonę perims valstybė.

Bendrovės „Carlsberg“ generalinis direktorius Jacobas Aarupas-Andersenas vėliau pareiškė, kad Rusija „pavogė mūsų įmonę“. Maskva atsikirto, sakydama, kad viskas buvo padaryta teisėtai.

Po Maskvos invazijos Ukrainoje pradžios iš Rusijos pasitraukė visa eilė Vakarų bendrovių, o Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė Rusijai plataus masto sankcijų.

Rusija buvo viena iš didžiausių bendrovės „Carlsberg“ rinkų, kurioje 2021 m. buvo gauta devyni procentai bendrovės pelno. Priėmusi sprendimą pasitraukti iš šalies, bendrovė jau 2022 m. patyrė 1,06 mlrd. kronų grynąjį nuostolį.

Spalį „Carlsberg“ pranešė su bendrove „Baltika Breweries“ nutraukusi licencijos sutartis, pagal kurias vietos įmonė galėjo gaminti, rinkai tiekti ir pardavinėti bendrovės „Carlsberg“ produkciją.

Trečiadienį danų bendrovė paaiškino, kad turimas atsargas ir medžiagas „Baltika“ galės sunaudoti iki šių metų balandžio.

„Mes toliau imamės visų įmanomų priemonių, be kita ko teisinių, kad apsaugotume savo turtą ir veiklą“, – nurodė „Carlsberg“.

Nors praradusi daryklą „Baltika“ „Carlsberg“ patyrė nuostolį, Danijos įmonių grupė pranešė, kad, siekiant kompensuoti dėl infliacijos išaugusią produkcijos savikainą ir dėl to padidinus kainas, jos apyvarta išaugo 4,7 proc. ir pasiekė 73,6 mlrd. kronų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją