Tai pranešė Latvijos televizija.

Šalyje būta politikų diskusijų apie galimybę apmokestinti bankų viršpelnius, tačiau nebuvo sutariama, ar reikėtų pasekti Lietuvos, kur buvo apsispręsta dėl laikino bankų solidarumo įnašo, ar Estijos, priėmusios pelno mokesčio pakeitimus, pavyzdžiu.

Latvijos finansų ministras Arvilas Ašeradenas priėmė sprendimą eiti keliu, kurį pasirinko estai.

„Bankams ir visam finansų sektoriui taikomas avansinis mokestis, sudarantis 20 proc. viso pelno, leidžia Latvijai teisėtai surinkti pelną, gautą vykdant veiklą šiais metais“, – tvirtino ministras.

Komerciniams bankams dideles pajamas neša didėjančios mėnesinės skolininkų įmokos, o ne augantis skolininkų skaičius. Latvijos centrinis bankas tikisi, kad komerciniai bankai pradės labiau rūpintis savo klientais ir aktyviau dalyvaus ekonomikoje. Dėl to bankas palaiko finansų ministerijos siūlymą.

„Bankų pelnas yra labai didelis. Tačiau manau, kad šis sprendimas būtų ilgalaikis. Būtų užtikrinama, kad bankai kasmet atneštų lėšų į valstybės biudžetą, neatsižvelgiant į tai, ar jie moka dividendus“, – nurodė Latvijos centrinio banko vadovas Martinas Kazakas.

Esant reikalui, tokie mokestiniai pakeitimai galėtų būti taikomi ir kitiems sektoriams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją