Remiantis anksčiau šį mėnesį paskelbtais oficialiais duomenimis, euro zona šių metų pradžioje paniro į techninę recesiją. Tuo metu infliacija vis dar reikšmingai viršija Europos centrinio banko (ECB) nustatytą 2 proc. tikslą, o tai išlaiko spaudimą tęsti palūkanų normų didinimą, nors ekonomika stagnuoja.

Kaip pranešė tyrimų institutas „S&P Global“, jo skaičiuojamas vadinamasis pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) birželį sumažėjo iki 50,3 punkto, palyginti su 52,8 punkto gegužę. Didesnė nei 50 punktų PMI vertė liudija ekonomikos augimą.

Anot „S&P Global“, naujausi PMI rodmenys rodo „atsinaujinusį ekonomikos silpnumą po trumpo augimo atsigavimo pavasarį“. Institutas pažymėjo, kad pirmą kartą nuo sausio buvo užfiksuotas naujų verslo užsakymų nuosmukis, ir atkreipė dėmesį į lėtėjantį užimtumo augimą bei pesimizmą dėl būsimų gamybos apimčių.

„Po pirmą ketvirtį užfiksuoto antro iš eilės euro zonos bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukio šiek tiek padidėjo tikimybė, kad BVP pokyčiai šį ketvirtį vėl turės neigiamą atspalvį, iš dalies dėl silpno paslaugų aktyvumo Prancūzijoje“, – teigė Hamburgo komercinio banko (HCOB) vyriausiasis ekonomistas Cyrusas de la Rubia.

Prancūzija birželį pademonstravo silpniausius rezultatus euro zonoje, užfiksavus didžiausią nuo 2021 metų vasario aktyvumo susitraukimą gamybos ir paslaugų sektoriuose. Tuo metu Vokietijoje augimas beveik sustojo.

„S&P Global“ nurodė, kad euro zonos verslų gretose stebimas didėjantis susirūpinimas, susijęs su paklausos augimu, aukštesnių palūkanų normų padariniais ir recesijos grėsme. Nepaisant to, institutas akcentavo, kad esama ir optimizmo, nes fiksuojamas „infliacinio spaudimo mažėjimas“.

Tačiau ekonomistai pažymi, kad naujausi PMI rodmenys neatgrasys ECB nuo palūkanų normų pakėlimo.