Tuo įsitikino klaipėdietė Diana Stankaitienė. „Galvojome smagiai papramogausime, o jautėmės taip, lyg štangas būtume visą dieną kilnoję. Po žygio skaudėjo kiekvieną raumenėlį“, - neseniai patirtus įspūdžius prisiminė pašnekovė.

Ji su kompanija plaukė Jūros upe, Šilalės rajone. „Kasmet plaukiame tokiu pačiu maršrutu, kurio ilgis apie 16 kilometrų. Pernai plaukėme tokiu pat metu, kaip ir šiemet ir nebuvo jokių nesusipratimų. O šiemet patyrėme daugybę ekstremalių išbandymų“, - dėstė D. Stankaitienė.

Anot jos, baidarių nuomotojai įspėjo, kad Jūros upė yra šiek tiek nusekusi, tačiau atvirai nepapasakojo, kas laukia žygeivių.

„Vanduo upėje nusekęs kokiu pusmetriu. Joje gausu slenksčių, anksčiau juos smagiai praplaukdavome, o dabar vanduo tiek nusekęs, kad plaukti nebepavyko. Nemažą maršruto dalį baidares tempėme ant pečių. Ir po tų 16 kilometrų jautėmės siaubingai nuvargę. Jei baidarių nuomotojai būtų įspėję, kas mūsų laukia, galbūt tam nebūtume ryžęsi“, - kalbėjo pašnekovė.

Ji stebėjosi ir tuo, kad nors sąlygos plaukti ir nebuvo idealios, baidarių nuomos kainos nesumažėjo. Išsinuomoti vieną dvivietę baidarę įveikti maršrutą kainavo 60 litų.

Baidarių nuomos verslu Žemaitijoje užsiimantis Marius Mažeikis pripažino, jog gamta pakoregavo veiklos sąlygas, tačiau klientų tai neatbaidė.

„Vanduo upėse išties nuseko, tačiau klientų stygiumi negalime skųstis. Birželį, kai upės buvo sraunios, tačiau šalta, žmonių buvo gerokai mažiau. O dabar savaitgaliais išnuomojame visas turimas baidares“, - teigė M. Mažeikis.

Jis pasakojo, jog kai kuriose upėse vanduo tiek nusekęs, kad atsirado neįveikiamų ruožų. Todėl teko pakoreguoti įprastus maršrutus.

Žemaitijoje pramogautojai ypač mėgdavo plaukti Minija tarp Aleksandravo ir Kartenos – 24 kilometrus, kurie yra gražiausias upės ruožas. 16 kilometrų šio maršruto buvo gana akmenuotas, sudėtingas, o likusieji aštuoni kilometrai – lengvam pasiplaukiojimui.

„Tačiau upė tiek nuseko, kad maršrutą teko sutrumpinti iki 16 kilometrų, nes 8 kilometrai yra neįveikiami, vandens beveik nerasta, tik akmenys. Gaila, bet gal sulauksime pakankamai lietaus ir vėl galėsime leisti klientams plaukti šiuo maršrutu“, - vylėsi M. Mažeikis.

Jis patvirtino, kad nors dėl nusekusių upių ir sutrumpėja maršrutai, baidarių nuomos kainos nemažėja. „Juk baidares nuomojame ne maršrutui įveikti, o valandomis ar paromis“, - paaiškino pašnekovas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis įspėjo, kad pramogautojai baidarėmis šiuo metu turėtų ypač atidžiai rinktis upes, kuriomis ketina plaukti.

„Visos upės yra nusekusios, tačiau didžiosiose tai ne taip juntama. Pavyzdžiui, Nerimi, Nemunu galite plaukti be problemų. Tačiau Jūroje ar Ūloje jau reikėtų nerizikuoti, nes tikrai nešitės baidarę ant pečių. Jei žmonės didelėse upėse anksčiau bijodavo plaukti baidarėmis, dabar tai galima daryti drąsiai – vanduo nusekęs, tad nėra gilu, be to, gerokai susilpnėjusios ir srovės“, - dėstė A. Kajutis.

Jis teigė, kad visos Lietuvos upės yra nusekusios daugiau nei vidutiniškai. Tai lėmė dvi priežastys – kritulių stoka ir tai, kad žiemą nebuvo sniego, kurio vandeniu upės įprastai dar yra maitinamos ir liepą bei rugpjūtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)