Įdomiausias šios mugės aspektas – mokinių sukurtos verslo idėjos: stalo žaidimas, palengvinantis pasiruošimą lietuvių kalbos brandos egzaminui, įvairūs dirbiniai iš antrinių odos žaliavų, kuriami į procesą įtraukiant ir vaikus su negalia, gertuvė su įmontuotu laikmačiu primenančiu kada reikia išgerti vandens ir taip padedančiu žmogui per dieną suvartoti pakankamai skysčių. Mugės dalyviai taip pat galėjo įsigyti iš natūralių medžiagų gaminamų vonios „bombų“ ir muiliukų, apžiūrėti kuprinę su LED lemputėmis, apsaugančią nuo nelaimingų atsitikimų tamsiuoju paros metu. Jaunieji verslininkai pagalvojo ir apie mažuosius – kalėdinėje mugėje buvo galima išvysti ir minkštų didaktinių žaislų su jų istorijomis, skatinančių glaudesnį tėvų ir jų vaikų bendravimą. Renginio metu iš viso buvo pristatytos net 49 mokinių verslo idėjos.

Jaunuosius bendrovių steigėjus Vyriausybėje sveikino ir nominacijas teikė Lietuvos Junior Achievement partneriai – verslininkai, visuomenės veikėjai, politikai, nevyriausybinių organizacijų ir valstybinio sektoriaus atstovai, privačios įmonės. Renginį atidarė LR Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, mugės dalyviams interaktyvų pranešimą dovanojo atlikėjas Jurgis Didžiulis. Be 15 LJA partnerių mokinių bendrovėms įteiktų nominacijų, taip pat mugėje apdovanotos trys geriausiai pasirodžiusios jaunųjų verslininkų komandos. Trečiąją vietą užėmė ir Londono Sičio lietuvių klubo (LCLC) įsteigtą prizą laimėjo Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos mokinių bendrovė „NUMCUT“, antrąją vietą pelnė Kauno Rokų gimnazijos komanda „Safe&Style“. Mokiniams apdovanojimą įsteigė ir teikė LR Konkurencijos taryba. Pirmąją vietą mokomųjų mokinių bendrovių konkurse laimėjo Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centro mokinių komanda „JUMANJI“. Juos apdovanojo SEB bankas.

Lietuvos Junior Achievement direktorė Andželika Rusteikienė džiaugiasi, kad Vilniuje po vienu stogu susibūrė toks gausus būrys verslių jaunuolių, kurie pradeda savo antreprenerystės patirtį dar mokyklos suole: „tai Lietuvos ateitis - savimi pasitikintys, žingeidūs, iniciatyvūs bei pilietiški jaunuoliai, kurie meta iššūkį juos supančiai aplinkai, ieško inovacijų, drąsiai daro klaidas aktyviai iš jų mokosi“, - džiaugiasi ne pelno siekiančios nevyriausybinės organizacijos, Lietuvoje vykdančios ekonominį švietimą ir verslumo ugdymą vadovė A. Rusteikienė.

Anot jos, verslumas jaunam žmogui turi būti neatsiejama ugdymo dalimi, nes tik savimi pasitikintis, žinantis ko nori ir ką sugeba geriausiai jaunuolis gali tvirtai žengti tolimesniu karjeros keliu. „Jaunuoliai šiandien dalyvaujantys Lietuvos Junior Achievement verslumo programose dar mokyklos suole įgyja esminių bendrųjų, taip pat verslumo gebėjimų – darbo komandoje, kūrybiškumo, kritinio mąstymo, rizikos valdymo – savybių, būtinų šiandienos darbo rinkoje“, – teigia A. Rusteikienė. Direktorė mano, kad verslumas yra XXI a. konkurencingumo valiuta, kuri atveria duris į sėkmingą ateitį.

„Mūsų programose dalyvaujantys jaunuoliai 3-5 kartus dažniau bando ar planuoja kurti verslą, 20 proc. rečiau būna be darbo praėjus 8-15 metų po mokyklos baigimo ir mūsų programų absolventai 40 proc. dažniau užima vadovaujančias pozicijas (šaltinis Junior Achievement tinklo tarptautiniai tyrimai aut. past.)“, - pasiekimais dalinasi organizacijos vadovė.

Programėlės taikys šeimas ir organizuos laiką

Švenčionių rajono Pabradės „Ryto“ gimnazijos mokinių bendrovė „SMART student“ mugėje susirinkusiems pristatė programėlę išmaniesiems telefonams, kuri mokiniams padės efektyviau planuoti savo laiką. „Mūsų programėlės tikslas – naudingai planuoti mokinio laiką ir parodyti jam po pamokinės veiklos įvairumą“, – teigia moksleiviai. Komanda pasakoja ketinanti pasiūlyti mokiniui laiką leisti naudingai ir už mokyklos ribų, taip pat norinti, kad informacinių technologijų apsuptyje jaunimas suprastų, jog visos durys jam yra atviros, o savo ateitį jie kuria jau dabar: „tik reikia pradėti veikti ir kiekvieną suplanuotą dieną po truputį eiti svajonės link“, – įsitikinę jaunieji verslininkai. Toks verslo sprendimas turėtų pagerinti ir mokinių pasiekimų lygį, nes, kaip pasakoja moksleiviai, kuo taisyklingiau mokiniai planuos savo laiką, tuo greičiau pasieks norimo rezultato.

Jaunieji verslininkai taip pat mano, kad jauno žmogaus ateičiai daug įtakos turi ir verslumo įgūdžiai. „Dažnai idėjos kyla kai mums kažko trūksta, o kurdami produktą ar paslaugą lengviname gyvenimą ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Tad kuo jaunesni imsimės verslo idėjų generavimo, tuo lengviau mums bus gyventi ateityje“, – entuziastingai nusiteikę bendrovės įkūrėjai.

Informacinių technologijų rinka ateityje tikrai augs ir dėl to meluoti neleidžia taip pat į šią rinką žengianti ir programėlę kurianti Kauno „Saulės“ gimnazijos komanda „AUK“. Anot idėjos autorių, mobilioji aplikacija padės sklandžiau organizuoti bei motyvuoti vaikų namų ruošos darbus, taupyti laiką ir gerinti šeimos santykius. „Pagrindinė problema, kurią sprendžiame yra ta, kad šiais laikais moksleiviai nėra motyvuoti daryti namų ruošos darbus, jie geriau savo laisvą laiką praleidžia žiūrėdami filmus bei žaisdami kompiuterinius žaidimus, – pasakoja verslūs moksleiviai, – ypač Z karta, kuri iš rankų nepaleidžia telefonų ir dėl to labai dažnai šeimose kyla konfliktai, sklando niūri nuotaika, kartais net depresija, taip pat visiškai nelieka laiko pabūti su šeima“.

Jaunieji verslininkai tvirtai tiki savo siūlomu produktu galintys išspręsti šią jau spėjančią įsisenėti problemą. „Saulės“ gimnazistai dalyvauja mokomųjų mokinių bendrovių programoje įkvėpti jaunųjų kolegų pavyzdžiu, kai moksleiviai atėję į šią programą tik su idėja, ją pabaigia jau su besivystančiu verslu. Taip pat mokiniai pasakoja čia galintys užmegzti naudingų pažinčių, išmokti pristatyti savo idėjas, dirbti komandoje, iš arčiau pamatyti verslo pasaulį ir net prie jo prisiliesti, o tai, anot programėlės kūrėjų, ugdo verslumą, kuris pravers ateityje. „Svarbu būti versliam, nes tu iš naujo atrandi galimybes, realizuoji save ir kuri ekonominę arba socialinę vertę, tačiau ne tik sau, bet ir aplinkiniams ir dėl to pasaulis tampa geresniu“, - įžvalgomis dalinasi mokiniai.

Sprendžia ir socialines problemas

Kauno Rokų gimnazijos bendrovę įsteigusi mokinių komanda „Safe&Style“ kuria stilingus atšvaitus: „dieną rankų darbo atšvaitai – puiki stiliaus detalė, o naktį – saugo Jūsų gyvybę“, – savo produktą pristato jaunieji verslininkai. Mokiniai pasakoja norintys išspręsti atšvaitų nenešiojimo problemą: „žmonės nenori nešioti atšvaitų, nes jie yra nuobodus, gadina stilių. Todėl mes nusprendėme sukurti atšvaitus, kurie ne tik saugotų tamsiu paros metu, bet ir jus puoštų“, – pasakoja komandos nariai.

Moksleiviai mano, kad verslus jaunimas yra Lietuvos ateitis. „Jauni žmonės kuria verslo idėjas, jas tobulina bei bando įgyvendinti, tad žinios įgytos jau jaunystėje vėliau praverčia gyvenime“, – teigia stilingus atšvaitus kuriantys kauniečiai.

Mokomosios mokinių bendrovės – tai „Lietuvos Junior Achievement“ programa suteikianti 9-12 klasių mokiniams realią verslo patirtį dar mokyklos suole. Mokiniai spręsdami vietos problemą, atliepdami rinkos poreikį arba tiesiog testuodami savo idėjas kuria skirtingus verslus ir skleidžia verslumo dvasią. Ši programa nėra verslo simuliacija, tai realaus verslo kūrimo patirtis supažindinant, kaip verslas yra vystomas, valdomas bei leidžiant mokiniams patiems priimti svarbiausius su jų verslu susijusius sprendimus.

„Lietuvos Junior Achievement“ yra nevyriausybinė organizacija, ekonominio švietimo ir verslumo ugdymo programų lyderis Lietuvoje. Organizacijos programas finansuoja privatūs rėmėjai ir fondai: mecenatas SEB bankas ir strateginiai rėmėjai: UPS; „Coca-Cola HBC Lietuva“; „Narbutas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)