Penktadalis vyresnio amžiaus darbuotojų susiduria su diskriminacija

49-erių metų Linas draudime dirba jau 1,5 metų, tačiau neslepia, kad ieškodamas darbo vyras susidūrė su sunkumais.

„Išsiuntus savo gyvenimo aprašymą darbdaviams, nesulaukdavau net to pirminio skambučio, nors, atrodo, pilnai atitikdavau ir išsilavinimą, ir reikalaujamą kvalifikaciją, darbo patirtį“, – dalijosi BTA draudimo agentų skyriaus darbuotojas Linas Katauskas.

Vyriškis pasakoja, kad panašių problemų turėjo ir jo pažįstami, o kai kurie darbo pagal išsilavinimą taip ir nesusirado.

„Jų karjera nutrūko dėl jų amžiaus ir jie, vėlgi, turėjo išsilavinimą, ir darbo patirtį, ir dabar jiems tenka dirbti pavežėjais, kurjeriais“, – teigė Linas.

Kurjeris

Lygių teisių kontrolieriaus tarnybos atlikta apklausa parodė, kad visuomenė vyresnio amžiaus darbuotojus vertina palankiai, tačiau net penktadalis jų susiduria su diskriminacija dėl amžiaus.

„Nežinau kokiomis nuostatomis darbdavių požiūris yra paremtas. Matyt, vyresnio amžiaus žmonės jiems kelia kažkokį siaubą ir nepasitikėjimą“, – teigė Teisės grupės vyriausioji patarėja Laima Vengalė-Dits.

Užimtumo tarnybos duomenimis, vyresnio amžiaus asmenų nedarbas yra net penktadaliu didesnis nei vidutiniškai šalyje.

„Mes turime registruotų 66 tūkstančius bedarbių, kurie yra 50-ties ir vyresnio amžiaus. Tai sudaro apie 40 procentų mūsų visų registruotų bedarbių“, – tvirtino užimtumo tarnybos direktorės pavaduotojas Gytis Darulis.

Gytis Darulis

To priežastis – ne tik darbdavių, bet ir pačių darbo ieškančių žmonių neigiamas požiūris.

„Sąstingis, nenorėjimas keistis, čia susiję ir nenorėjimas mokytis. Tikrai dažnai girdime: „aš jau vyresnio amžiaus, ką aš išmoksiu“ ar „ko neišmokai, to neprivalgysi“, „ką aš čia su jaunimu sėdėsiu klasėje“, – pasakojo G. Darulis.

Įvardijo darbdavių tarpe vyraujančius stereotipus

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba įvardijo stereotipus, dėl kurių darbdaviai nenori samdyti vyresnių darbuotojų.

„Jie sunkiau priims naujas idėjas, sunkiau galbūt pasiduos kažkokiems mokymams, galbūt nenorės kelti kvalifikaciją, nenorės važiuoti į komandiruotes. Tam tikruose darbuose galbūt preziumuojama, kad bus ir lėtesnis darbas“, – vardijo L. Vengalė-Dits.

Laima Vengalė-Dits

Draudime dirbančio Lino darbdavė šiuos stereotipus paneigė.

„Mes pastebime, kad vyresnieji yra nuoseklesni, jie yra ramesni, jie jau turi patirtį ir nekartoja tų klaidų, kurias padarė jauname amžiuje“, – pastebėjo BTA draudimo vykdomosios valdybos narė Laima Sereičikaitė.

Darbuotojai

Slegiami supratimo, kad didelė dalis darbdavių norėtų samdyti tik jaunesnius žmones, vyresnieji darbo pokalbiuose jaučiasi nedrąsiai.

„Esame sulaukę iš kai kurių kandidatų skambučių, kad man tiek ir tiek metų, ar jūs svarstysite mano kandidatūrą? Tas jaučiasi“, – teigė L. Sereičikaitė.

„Pasitikėjimo savimi trūksta. Iš to išplaukia, kad aš galbūt nieko negaliu, nieko nemoku“, – teigė užimtumo tarnybos direktorės pavaduotojas.

Darbuotojo amžius darbdaviams rūpėti neturėtų

Diskriminaciją galima pastebėti ir kai kuriuose darbo skelbimuose, kuriuose dažnai nurodomi apribojimai dėl amžiaus. Teisininkė pabrėžia, kad įdarbinant yra draudžiama reikalauti informacijos apie žmogaus metus.

„Besidarbinantis žmogus pats turėtų žinoti savo teises ir, tokiu atveju, jis gal net išdrįs ir pasakyti, kad tas klausimas yra nesusijęs su mano funkcijomis ir su mano dalykinėmis savybėmis, su tuo, ką aš privalėsiu daryti“, – teigė L. Vengalė-Dits.

Darbuotojai

Darbdaviui darbuotojo amžius neturėtų rūpėti.

„Darbdaviai, kurie galbūt neduoda šanso, priklausomai nuo amžiaus ar dėl kažkokių kitų aplinkybių, patys ilguoju laikotarpiu praranda konkurencinį pranašumą prieš tuos darbdavius, kurie duoda šansą“, – teigė G. Darulis.

„Pas mus yra svarbu ne amžius, o žmogus, ką jis moka, ką jis gali, kaip jis gali prisidėti prie mūsų kultūros ir kolektyvo. Tikrai nejaučiame jokio skirtumo, kokio amžiaus yra darbuotojas“, – dalijosi BTA draudimo vykdomosios valdybos narė.

Dažniausiai darbe diskriminuojama dėl lyties, amžiaus, socialinės padėties ir negalios.

Visą reportažą rasite LNK portale: