Vengras nurodo, kad didžiulis Berlyno užsienio prekybos perteklius neigiamai veikia šalies partnerius Europoje ir ragina vokiečius skatinti vartojimą vidaus rinkoje didinant atlyginimus ir viešojo sektoriaus išlaidas.

"Atlyginimų didėjimas Vokietijoje atsilieka nuo ūkio aktyvumo didėjimo" jau daugiau kaip dešimtmetį, - sakė L. Andoras, duodamas interviu vokiečių dienraščiui "Die Welt".

Dabar Briuselis ragina Vokietiją, šiuo metu laikomą pagrindiniu ES ekonomikos varikliu, silpninti griežtą atlyginimų kontrolę, nes toks žingsnis "nepakeičiamas" viso likusio regiono atsigavimui. "Būtų geriau, jeigu atlyginimai kiltų kartu su produktyvumu", - sakė L. Andoras.

Jo komentarai pasigirdo po to, kai praėjusios savaitės statistika parodė euro zonos šalių ūkių atsigavimą vėl susilpnėjus - ypač Vokietijoje ir Prancūzijoje. Praėjusį ketvirtadienį pateikti ES statistikos agentūros "Eurostat" duomenys parodė: antrąjį 2014 metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2013 m. laikotarpiu ir atsižvelgus į sezono svyravimus, euro zonos ekonomika ūgtelėjo vos 0,7 proc., o ES - 1,2 proc. Tuo tarpu ankstesnį ketvirtį šis rodiklis euro zonoje kilstelėjo 0,9, o ES išaugo 1,4 proc.

Dabar Briuselis svarsto, kad gal atlyginimų pakilimas pirmojoje suteiktų laukiamą stimulą visai euro zonai.

Savo ruožtu Vokietijos kanclerė Angela Merkel teigia, kad žemų atlyginimų taikymo politika būtent ir suteikė šaliai galimybes didinti savo konkurencingumą.