"Nieko nežinau apie tokius planus, ir, be jokios abejonės, politinė vadovybė nesvarsto tokių scenarijų", - pareiškė jis Berlyne.

"Bild" priminė, kad jeigu sausio pabaigoje vyksiančius Graikijos parlamento rinkimus laimėtų opozicija, gali būti nutraukta griežto taupymo programa, ir tai ženkliai apsunkintų Atėnų santykius su kreditoriais, dėl to Europos žiniasklaidoje kilo debatai dėl galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos.

Kaip rašė "Bild", Vokietijos vyriausybė jau rengiasi tokiam scenarijui. Jei Graikija iš tikrųjų trauksis iš euro zonos, šioje šalyje gali prasidėti bankų sistemos griūtis, nes klientai masiškai plūs į bankus išsiimti savo santaupų. Tokiu atveju Bankų sąjungai, gelbstint šalies bankus, tektų šaliai skirti milijardines sumas, rašo laikraštis.

Europos Komisijos vicepirmininkas Jyrkis Katainenas pareikalavo nutraukti debatus dėl galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos. "Priklausymas euro zonai yra neatšaukiamas", - pabrėžė jis.

Sausio 25-ąją numatyti Graikijos parlamento rinkimai sukėlė spėliones dėl šalies pasitraukimo iš euro zonos. Apklausose pirmauja "Syriza" aljansas, kuris priešinasi tarptautinių kreditorių reikalaujamam taupymo kursui.

Graikija nesugeba atsistatyti, nes laiku nesiėmė priemonių - D.Grybauskaitė

Graikija nesugeba susitvarkyti su ekonomikos problemomis, nes laiku nesiėmė būtinų priemonių, sako Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė.

„Dėl situacijos Graikijoje - visiškai suprantama, kad ši valstybė, net ir būdama ant bankroto slenksčio, vis tik nesugebėjo priimti radikalių reikiamų priemonių, todėl nesugebėjo per tokį laikotarpį atsistatyti ir pakloti solidžius ateinančio laikotarpio augimo pagrindus. Ir dėl to tokie sunkumai“, - trečiadienį metinėje spaudos konferencijoje sakė D.Grybauskaitė.

Netyla kalbos, kad Graikija gali pasitraukti iš euro zonos, jeigu kraštutiniai kairieji laimės šį mėnesį vyksiančius rinkimus.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ šeštadienį citavo šaltinius, anot kurių, kanclerė Angela Merkel yra pasiruošusi leisti Graikijai pasitraukti iš euro zonos, jeigu graikai išsirinktų vyriausybę, kuri atmestų dabartinę šalies griežto taupymo politiką.

Apklausos rodo, kad sausio 25-ąją vyksiančius pirmalaikius Graikijos parlamento rinkimus gali laimėti radikali kairioji partija „Syriza“. Partija, vadovaujama Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) žadėjo atšaukti reformas, vykdomas spaudžiant Graikijos tarptautiniams skolintojams, ir iš naujo derėtis dėl finansinės pagalbos programos sąlygų.