„Tai – ekspansinis biudžetas“, siekiantis beveik 350 mlrd. eurų, Bundestago (parlamento žemųjų rūmų) nariams sakė O. Scholzas.

Daugelį metų tarptautinės organizacijos ir šalys partnerės skatina Vokietiją padidinti viešąsias išlaidas, kad būtų išlygintas prekybos perteklius. Ekonomistai ir O. Schulzo partijos kolegos valdžią spaudžia, kad ši iš skolintų lėšų atnaujintų byrančią infrastruktūrą ir pasenusias mokyklas. „Vokietija darys tai, ką reikia, be naujų skolų,“ – O. Scholzas sakė parlamento nariams.

2009-ųjų finansų krizės įkarštyje Vokietijos įstatymų kūrėjai pakeitė Konstituciją, kad šalies skolos būtų smarkiai ribojamos, su keletu leidimų, jei šalies ekonomika būtų susilpnėjusi. Tačiau su finansų ministru O. Scholzu ir jo konservatyviu pirmtaku Wolfgangu Schauble Berlynas nuo 2014-ųjų savanoriškai laikosi politikos be deficito.

„Šiuo metu krizės nėra“ ir dabartinės politikos galima nesilaikyti, sakė O. Scholzas. Tačiau jis skatino Vašingtoną ir Pekiną skubiai išspręsti savo prekybos ginčą, dėl kurio sulėtėjo pasaulio ekonomika ir nukentėjo į eksportą orientuota Vokietija.

Protekcionizmo, silpnų besiformuojančių rinkų ir „Brexito“ grėsmės apsunkinta Vokietijos ekonomika nusmuko 0,1 proc. antrą ketvirtį, o trečią gali patirti recesiją. O. Scholzas praėjusią savaitę bankininkams Frankfurte sakė, kad federalinė vyriausybė jaučiasi „labai ambicinga“ dėl investicijų, į biudžetą pritraukiančių 40 mlrd. eurų.

Tačiau kairieji kritikai sako, kad augant ekonomikai ši suma kasmet rodys vis mažesnį BVP indėlį. Tuo metu tokie aspektai, kaip subsidijos gyvenamiesiems būstams, yra skaičiuojami į bendrą sumą – tai toli gražu nėra išlaidos mokykloms, tiltams ar geležinkeliams.

Be to, O. Scholzas neįtraukė išlaidų klimato apsaugos paketui, dėl kurio turi būti susitarta rugsėjo 20-ąją. Ekonomikos ministras Peteris Altmaieris praėjusią savaitę siūlė, kad tokioms išlaidoms, kaip pigesni traukinių bilietai ar parama būstams, atsisakantiems skystuoju kuru pildomų šildymo sistemų, lėšų bus galima rasti naujame 50 mlrd. eurų investicijų fonde, kuriam įgaliota skolintis finansų rinkose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)