VMI informuoja, kad sausio 19 d. įvyksiančiam viktorinos „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“ finalui atsakingai ruošiasi ir dalyviai, ir organizatoriai. Finalui besirengiančių komandų atstovai vieningai akcentuoja, kad dalyvavimas viktorinoje padėjo ne tik daugiau sužinoti apie mokesčius, paskatino jų tarpusavio bendradarbiavimą, bet netgi pakeitė kasdienius įpročius.

Finalininkai ruošiasi atsakingai

Klaipėdos Ąžuolyno gimnazijos komandos „Friends“ narė Gabija Šiaulytytė pasakoja, kad nepaisant to, ką komanda jau žinojo apie mokesčius, subtilybės nustebino.

Moksleivė įsitikinusi, kad viktorinai besiruošiant įgytos žinios pravers ir realiose gyvenimiškose situacijose ateityje.

„Ruošdamiesi konkurso finalui, pakeitėme net savo įpročius: vietoj to, kad kasdien naršytume „Facebook“, savo laiką leidžiame VMI internetiniame puslapyje, bandydami pažinti visas ekonominės sistemos subtilybes. Tačiau, žinoma, stengiamės domėtis ne tik VMI skelbiamais dokumentais, bet ir esama ekonomine situacija tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje“, - sako Gabija.

Jai antrina Alytaus Vidzgirio pagrindinės mokyklos mokytoja Lina Arlauskienė, atstovaujanti komandą „Vidzgirinės“. Pedagogė dėmesį atkreipia į tai, kad viktorina suvienijo ir sutelkė moksleivius, ugdo jų gebėjimą savarankiškai ieškoti informacijos bei plečia akiratį.

„Moksleiviai pasiūlymą dalyvauti viktorinoje sutiko su dideliu entuziazmu, su juo ruošiasi ir finalui. Apie mokesčius mokykloje kalbame per ekonomikos pamokas, tačiau „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“ viktorina paskatino jais domėtis labiau, savarankiškai ieškoti papildomos informacijos, ja keistis su komandos draugais, bendradarbiauti“, - pasakoja L. Arlauskienė.

Svarbu su jaunimu kalbėti apie mokesčius

„Jaunimo švietimas mokesčių klausimais ir jų sąmoningumo ugdymas yra viena iš labai svarbių VMI veiklos krypčių. Tie jauni žmonės, kurie šiandien sėdi mokyklų suoluose, universitetų auditorijose ateityje kurs visų mūsų Lietuvą. Ir mes norime, kad jie būtų sąmoningi, pilietiški ir atsakingi kūrėjai. Matydami jaunimo mokestinio ugdymo prasmę, nuolat ieškome galimybių, kaip suteikti jaunuoliams žinių apie mokesčius, jų administravimą, jų sumokėjimo svarbą ir, kartu, „šešėlinės“ ekonomikos žalą. Tikime, jog VMI veikla šioje srityje padės ugdyti sąžiningus ir tvirtą mokestinę moralę turinčius būsimuosius mokesčių mokėtojus“, - pranešime sako VMI prie FM viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė.

Jos teigimu, kartu su didžiausiu Lietuvoje naujienų portalu DELFI organizuojama viktorina moksleiviams „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“, padėjusi mokesčių tema sudominti daugelį šalies moksleivių, yra svarus žingsnis į priekį ugdant jaunimo mokestinį sąmoningumą.

„Esame sužavėti, kad beveik 150 mokyklų komandų dalyvavo DELFI vykusioje VMI viktorinoje ir kad moksleiviai nuoširdžiai domisi tokia sudėtinga tema. Viktorinos klausimai buvo ne iš lengvųjų, tad reikia pagirti moksleivius, kurie ieškojo į juos atsakymų“, – sako DELFI vyr. redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Vienas lauke – ne karys

Pažymėtina, jog VMI nuolat prisijungia prie socialinių partnerių projektų, lavinančių jaunąją kartą. Ne pirmus metus VMI darbuotojai dalyvauja projekte „Kam to reikia?“, kuriame pasakoja ne tik apie savo profesiją ir darbui atlikti reikalingas žinias, bet ir apie VMI veiklą, mokesčių sistemą. Apie šešėlinės ekonomikos žalą moksleiviams pasakota projekte „Skaidrumo laboratorija“. Įvertinusi bendradarbiavimo su socialiniais partneriais naudą, atsiveriančias galimybes bei gerąją praktiką, VMI artimiausiu metu ketina stiprinti savo veiklą šioje srityje.

„Esame atviri visuomenei ir jaunimo finansinį raštingumą skatinančioms iniciatyvoms. Kartu su socialiniais partneriais bendromis pastangomis galime nuveikti daugiau, taip kiekvienas įnešdami savo indėlį į išsilavinusį, pilietiškai sąmoningą ir apie mokesčius išmanantį rytojaus žmogų “, - teigia VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, pažymėdama, kad viktorina „Mokesčiai sugrįžta kiekvienam“ yra viena iš priemonių, o jų ateityje numatoma taikyti ir įvairesnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)