„Manau, kad Europos Sąjungos (Es) atsakas Kinijai bus, bet jis bus po trijų, penkių, o gal net septynių metų. Tai bus ilgi procesai, jie jau dabar ruošia dokumentus, kaip tokios situacijos išvengti ateityje.

Greito ES atsako tikrai nebus, todėl, kad ES ir Kinijos prekybos apimtys viršija pusę trilijono eurų, todėl niekas negali rizikuoti savo žmonių gerove dėl tokių dalykų. Čia Lietuva išsišoko“, – sako jis.

Anot verslininko, akivaizdu, kad Lietuvos veiksmai nebuvo derinti su ES, o šią problemą dėl prekybos su Kinija Lietuva padarė visos Europos problema, dėl ko, kaip teigė „Europa mums yra nepaprastai dėkinga“, ironizavo jis.

„Visi tik ir norėjo konflikto su Kinija esant dabartinei situacijai“, – juokaudamas pridūrė K. Vizbaras.

Jo nuomone, Europa Lietuvos veiksmus vertina, kaip išsišokimą, o imtis realių priemonių bendrijai paprasčiausiai pačiai neapsimoka.

„Manau, kad Europa tai vertina, kaip mūsų išsišokimą ir tai yra pati didžiausia problema.

Lietuva gaus tapšnojimus per petį, paguodą, palaikymą, bet faktiniai dalykai, kol susikurs atsako procesai... aš žinau, kad prie to yra dirbama, bet ES yra ekonominė sąjunga ir toje vietoje reikia žiūrėti į ekonominius interesus.

Lietuvos ir Kinijos prekybos apimtys ir net vokiečių kapitalo įmonių praradimai visos ES mastu, jie yra pakankamai maži ir ES dėl to neskauda. Kompanijoms – taip, skauda, jos tai jaučia kiekvieną dieną ir tai joms yra problema.

Kol Kinija neatleis gniaužtų, pas mus investuoti ir kurti verslą, kuris galėtų prekiauti per globalias tiekimo grandines, bus neprasminga, rizikinga ir nepatrauklu“, – kalbėjo K. Vizbaras.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 17:30 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)