Vilniaus miesto apylinkės teismas nustatė, kad bendrovės „Brilmax“ 32 metų direktorė VMI specialistėms iš pradžių siūlė kepykloje keptų sausainių, o kai šios atsisakė, įgrūdo tūkstantį litų.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktą sostinės prokurorų medžiagą išnagrinėjusi Irma Randakevičienė nusprendė D. Malinovskajai skirti 15 MGL dydžio (1 950 Lt) baudą. Ją nuteistoji privalės sumokėti per 2 mėnesius nuo teismo baudžiamojo įsakymo įsiteisėjimo dienos.

Be to, teismas nusprendė konfiskuoti Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) saugomus tūkstantį litų – pinigai perduoti valstybės nuosavybėn.

Kepyklos klientams neduodavo kasos čekių

Bylos duomenimis, bendrovės „Brilmax“ nuomojamose patalpose VCUP (čia įsikūrusi „Karališka kepykla“) VMI specialistės atliko operatyvųjį patikrinimą ir nustatė pažeidimų – pirkėjams nebuvo išduodami kasos čekiai. Kadangi tuo metu bendrovei vadovavo D. Malinovskajos sesuo, jai VMI darbuotojos turėjo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą.

Siekdama padėti seseriai išvengti gresiančių nemalonumų, D. Malinovskaja atvyko prie vieno Vilniaus vaikų darželio, į kurį kaip tik tuo metu pasiimti savo vaiko buvo atvažiavusi VMI specialistė Jurgita D.

Verslininkė valstybės tarnautojai pasiūlė pinigų, tačiau ši atsisakė, bet D. Malinovskaja 500 Lt įmetė į Jurgitos D. vairuojamo automobilio saloną ir pabėgo.

Nepraėjus nė mėnesiui D. Malinovskaja dar 500 Lt pasiūlė VMI Kontrolės departamento Operatyvios kontrolės skyriaus vyriausiąjai specialistei Tatjanai Z. – jai buvo pavesta tęsti patikrinimo metu „Brilmax“ nustatytų pažeidimų tikrinimą.

Į valstybės tarnautojos darbo vietą atvykusi verslininkė Tatjanai Z. davė pinigus už tai, kad ši teismui neperduotų bylos dėl „Karališkoje kepykloje“ nustatytų pažeidimų.

Apie duotus kyšius VMI specialistės pranešė savo vadovams ir STT.

Su sausainiais vaikėsi po knygyną

Įtarimų dėl papirkimo sulaukusi D. Malinovskaja pripažino savo kaltę.

Tuo metu operatyvųjį patikrinimą kepykloje-kavinėje atlikusios VMI specialistės pareigūnams pasakojo, kad apie neišduodamus kasos čekius VMI ne kartą pranešė gyventojai pasitikėjimo telefonu.

Neprisistačiusios, kad yra iš VMI, moterys atliko kontrolinį pirkimą, tačiau nė vienai jų nebuvo išduotas kasos kvitas.

„Nusipirkę produktų nuėjome pavalgyti prie šalia esančio staliuko, o paskui prisistatėme, kad esame iš VMI“, – sakė valstybės tarnautojos.

Pasak jų, po atlikto patikrinimo tuometė bendrovės vadovė (D. Malinovskajos sesuo) „primygtinai ėmė siūlyti sausainių“. Valstybės tarnautojos tokio vaišingumo atsisakė ir išėjo. Tiesa, prieš tai užsuko į VCUP esantį knygyną.

„Tada mums į maišelius sudėtus sausainius atnešė į knygyną ir vėl primygtinai juos siūlė, bet kai mes dar kartą atsisakėme, direktorė juos paliko knygyne – su kolege buvome priverstos nunešti atgal į „Karališkąją kepyklą“ ir grąžinti“, – pareigūnams sakė VMI specialistė Jurgita D.

Pinigus įmetė į automobilio saloną ir pabėgo

Liudytoja teigė, kad kitą dieną iš kepyklos vadovės sulaukė prašymo dar kartą atvykti į VCUP, bet ji atsisakė, o dar po dienos direktorės seserį sutiko prie vaikų darželio, kai atvažiavo pasiimti savo vaiko.

„D. Malinovskają prašė nubausti ją, o ne seserį, ir pokalbio metu pabandė man į kišenę įkišti pinigus, tačiau aš pasitraukiau ir pasakiau, kad pinigų neimsiu, – teigė VMI specialistė. – Paskui atsisėdau į automobilį ir ketinau važiuoti, kai D. Malinovskaja atidarė priekines keleivio automobilio dureles ir įmetė pinigus, susuktus į tūtelę, o pati nubėgo“.

Vėl norėjo pabėgti, bet žadėjo sugrįžti, jeigu pinigų – per mažai

Kita VMI specialistė Virginija Ž., kuriai D. Malinovskaja taip pat davė 500 Lt, STT tyrėjams aiškino, kad tyrė savo kolegių atlikto operatyvaus patikrinimo medžiagą.

„D. Malinovskaja pas mane į darbą buvo atvykusi pateikti paaiškinimą ir papildomus dokumentus, šio susitikimo metu ji man laidė užuominas išeiti pasikalbėti į koridorių, bet apsimečiau, kad jų nepastebėjau“, – kalbėjo Virginija Ž.

Pasak jos, po savaitės D. Malinovskaja telefonu pasiūlė „susitikti mieste“, bet kai pareigūnė atsisakė, sutarė, jog ši atvyks į VMI. Šį susitikimą, kaip vėliau paaiškėjo, jau fiksavo STT agentai.

„Kai D. Malinovskaja atvyko, jai paaiškinau, kokie yra nustatyti pažeidimai, kokios baudos gresia, o ji sakė, jog jos sunki materialinė padėtis ir kad ji neturės tiek pinigų sumokėti baudoms, – sakė Virginija Ž. – Vėliau D. Malinovskaja pasakė, kad „padės man ir greit pabėgs“. Ir iš karto ant stalo po dokumentų segtuvu pakišo pinigus. Tada jos paklausiau, ką ši ir už ką padėjo. D. Malinovskaja atsakė, kad padėjo 500 Lt ir prašė taip pabaigti patikrinimą, jog medžiaga nenukeliautų iki teismo. Ji taip pat aiškino, kad jeigu pinigų per mažai, tai ji galės dar atnešti, tik prašė pagalvoti iki pirmadienio ir paskambinti“.

Pirmadienio laukti jau nereikėjo – išėjusią verslininkę sulaikė pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)