„Centrum Hotels“ vadovas Artūras Vainora pažymi, kad turizmas atsistato, bet tokie skaičiai nedžiugina.

„Panašu, kad turizmas atsistato. Tačiau augimą reikėtų gretinti su tuo, kad buvo pandemija. Koks yra viešbučių užimtumas Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, tai už pirmą pusmetį jis buvo 50-60 proc., Vilniuje – 57 proc. Tai jau neblogai, praeitais metais panašiu metu viešbučių užimtumas buvo 20-25 proc. Kai lyginame šiuos skaičius, kai viešbučiai merdėjo ir stovėjo tušti, tai augimas atrodo milžiniškas“, – pažymi jis.

Viešbučio vadovas primena, kad prasidėjęs karas Ukrainoje itin išgąsdino turistus, ypač vokiečių.
„Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija labai išgąsdino vokiečių turistus. Jei dabar per mėnesį turime 2-3 grupes viešbutyje, tai tiek mes anksčiau per dieną priimdavome. Tiek yra kritę srautai“, – sako A. Vainora.

Jo teigimu, turistų srautai nėra tvarūs, todėl viešbučiai kambarius išparduoda paskutinę sekundę.

„Pas mus tokia arši konkurencija <...>, viešbučio prekė – mes jos negalime sandėliuoti, jei šiandien kambario nepardavėme, tai reiškia – mes pajamų negavome. Dėl šios aršios konkurencijos mes negalime atstatyti (kainų – red.), nes neturime nuolatinių rezervacijų, nebeliko turistinių grupių, kurias turėdavome anksčiau, arba rezervacijų į priekį. Visos rezervacijos – paskutinės minutės“, – pasakoja vadovas.

Rotonda Centrum Hotels

„Jei pradėdami dieną matome, kad pusę viešbučių – tušti, stengiamės parduoti per visus įmanomus kanalus, nuleidžiame kainą“, – priduria jis.

Nors užimtumai viešbučiuose atsistatė, tačiau kainos vis dar kritusios.

„Jei pažiūrėtume į šį pusmetį, mūsų vidutinė kambario kaina – apie 60 eurų. Latvijoje – 70, Taline – 80, Kopenhagoje – 130, Helsinkyje – 110 eurų“, – vardija „Centrum Hotels“ vadovas.

Anot jo, apgyvendinimo paslaugų sektorius treti metai gyvena krizėje.

„Viena, antra pandemija, tada atrodė atsigavimas rudenį, bet atėjo pirma nedidelė energetikos krizė, dabar antra energetikos krizė. Tikrai išgyventi bus sudėtinga“, – tikina A. Vainora.

Vadovas pripažįstą nežinantys, ką dar galėtų padaryti dėl itin išaugusių elektros sąskaitų.

„Sąžiningai pasakysiu – neturime minčių, ką daryti, nes mes visada maksimaliai taupėme visus energetinius išteklius, nes tai sudaro didelę kaštų dalį. Dabar už liepą gavome sąskaitą, palyginus su praeitų metų liepa, ji buvo 3 kartus didesnė, o rugpjūtį, manau, gali būti 4-5 kartus“, – pažymi jis.

„Centrum Hotels“ vadovas svarsto, kad šią žiemą gali tekti uždarinėti viešbučius.

„Kaip išgyventi žiemą, nes dar prie elektros tokių kainų prisidės šildymo kaštai, viešbutis nesugebės surinkti tiek pajamų, kad padengtų išlaidas. Mūsų įmonė planuoja galbūt uždaryti vieną viešbutį, kad šią žiemą nedirbtų“, – pasakoja A. Vainora.

Jo teigimu, apgyvendinimo paslaugų kainos turėtų kilti: „Manau, kainos turėtų kilti, ir jos tikriausiai kils apie 20-25 proc.“

Visas LNK interviu:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)