Į Lietuvą dairosi Taivanų elektrinių autobusų gamintojas

Taivano elektrinių autobusų bendrovės „Tron-e energy“ viceprezidentas Eric Chiu Taipėjuje apsilankiusiems lietuvių žurnalistams aprodė dalį įmonės patalpų, supažindino su jos veikla ir papasakojo, kad kompanija jau pradėjo partnerių Lietuvoje paiešką.

„Kitoje šalyje mums reikia vietinio partnerio, kuris teiktų aptarnavimo paslaugas elektrinių autobusų srityje. Taigi, mums reikia patyrusio partnerio, dirbančio transporto sektoriuje, kad galėtume dirbti kartu, tad ieškome tokių galimybių Lietuvoje“, – paaiškino įmonės viceprezidentas.

E. Chiu pasakojo, kad bendrovė jau turėjo kontaktą bent su keliomis bendrovėmis, potencialiomis partnerėmis Lietuvoje.

„Mes labai norėtume pasiekti sutarimą dėl bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Taivano“, – akcentavo „Tron-e energy“ viceprezidentas.

Jo teigimu, jei pavyktų tai pasiekti, įmonė imtųsi ir gamyklos Lietuvoje statymo. Savo padalinius bendrovė įvairiose valstybėse, tačiau ne Europoje.

„Mums dabar reikia įvertinti vietos įstatymus bei taisykles“, – paaiškino E. Chiu.

„Lietuvoje mes lankėmės jau du kartus. Mūsų prezidentas buvo nuvykęs praėjusiais metais ir šių metų gegužę. Taigi, mes iš tiesų planuojame įsikurti Lietuvoje, todėl ieškome bendradarbiavimo variantų“, – paaiškino jis.

Paklaustas, kodėl bendrovė pasirinko būtent mūsų šalį, E. Chiu paaiškino, kad Lietuva turi patirties technologijų vystymo, inžinerijos srityse.

„Pavyzdžiui, mes jau turime kontaktą su įmone, kuri daro įprastų autobusų gamybos ir dizaino darbus. Manau, kad jie norėtų prisijungti ir prie elektrinių autobusų pramonės. Manau, kad Lietuva būtų geras variantas mūsų įmonei plečiantis į Europą“, – sakė kompanijos viceprezidentas.

Kaip teigė E. Chiu, „Tron-e energy“ veiklą norėtų Lietuvoje pradėti dar šiemet, tad šiuo metu intensyviai dirbama su vietos įmonėmis.

„Tikiuosi, kad planą įgyvendinsime“, – pridūrė jis.

Puslaidininkių kompanija investicijų Lietuvoje neplanuoja: siūlytų pradėti nuo mažesnių darbų

Vienos iš Taivano žymiausių puslaidininkių bendrovių „Macronix“ prezidentas Miin Wu lietuvių žurnalistams papasakojęs apie savo kompanijos veiklą, akcentavo, kad norint pradėti puslaidininkių gamybos veiklą reikalingos milžiniškos investicijos.

„Tam reikalingos didžiulės investicijos. Kitu atveju galima, pavyzdžiui, tapti partneriu dizaino srityje. (…) Manau, kad Lietuvai pradėti gaminti savo puslaidininkius kol kas dar yra tolima, tačiau jūs galite gaminti produktų dizainą, renkantis Taivaną gamybos šalimi. Tai būtų naudingiausias jūsų šaliai būdas dirbti šioje srityje“, – sakė M. Wu.

Jis paaiškino, kad lusto sukūrimui ir gaminimui pradėti reikalingos investicijos gali siekti ne tik dešimtis, bet ir milijonus dolerių.

„Atsiprašau, tačiau neturiu planų jūsų šalyje. Mano kompanija gana nedidelė, aš pats ją pradėjau prieš 33 metus be jokios valdžios paramos ir užauginau ją iki tokio lygio, koks yra dabar. Taivane yra ir kitų, didesnių bendrovių, kurios gauna valdžios paramą, bet jos taip pat užsiima gamyba.

Šiuo metu aš turiu toliau investuoti Taivane, nes čia yra pagrindinis mūsų fokusas. Jūsų šaliai mes galime padėti kurti idėjas, kaip jūs galite veikti šioje srityje“, – teigė „Macronix“ prezidentas.

M. Wu teigimu, toliau jo vadovaujama įmonė planuoja dirbti 3D technologijų bei inovacijų srityse.

„Kalbant apie ilgesnę perspektyvą, aš labai noriu aktyviau dirbti srityje, susijusioje su į atmintį orientuotais sprendimais. Atmintis visada būdavo kaip priedas prie sistemos. Tikiuosi, kad galime panaudoti technologijas kuriant kažką, kas galėtų veikti kartu“, – paaiškino jis.

Lietuvos verslo atstovai pespektyvų Taivane mato

Keturias dienas Taipėjuje vykusioje tarptautinėje maisto parodoje dalyvavę Lietuvos verslo atstovai žurnalistams sakė, kad vizitas Taivane buvo sėkmingas.

„Susipažinome, išplėtėme savo ryšius, užmezgėme gilesnes draugystes“, – sakė „MV production“ eksporto vadovė, atsakinga už Azijos rinkas Ernesta Varnelienė.

„Kadangi Lietuvos verslo atstovai jau turėjo tam tikrus ryšius su Taivanu, bet tikrai nedidelius, tai mums padėjo dar labiau sustiprinti šią draugystę. Kas malonu, tai, kad kiekvienas mūsų turėjome gana vaisingų susitikimų su jau esančiais, naujais ir būsimais partneriais. Tai pavyko ir jei reikėtų (vizitą) vertinti dešimtbalėje sistemoje, tai būtų pakankamai aukštas balas“, – komentavo „Švyturys-Utenos alus“ alaus ambasadorius Jonas Lingys.

Abu verslo atstovai patvirtino, kad kelionės metu pavyko su taivaniečiais aptarti ir konkrečių naujų sandorių vizijas bei detales.

„Realiai buvo pirma-antra diena, kada pavyko aptarti net konteinerių skaičiais. Aišku, kiekvienam kitaip dėliojasi, bet buvo apčiuopiamų ir realių rezultatų“, – sakė J. Lingys.

Be to, kaip atkreipė dėmesį pašnekovai, kelionės metu buvo naudinga pabendrauti su kolegomis iš Taivano gyvai ir geriau pažinti kultūrinius niuansus.

„Mes jau turėjome partnerius Taivane, tai buvo labai smagu pamatyti juos gyvai, pabendrauti, susipažinti. Tai leido padėti žingsnį į priekį bendradarbiavime ir ryšių palaikyme“, – pasakojo E. Varnelienė.

Tiek ji, tiek J. Lingys, komentuodami savo kelionę Lietuvos žurnalistams, pasidžiaugė geru kelionės organizavimu iš abiejų šalių institucijų ir teigė laukiantys Lietuvos atstovybės atidarymo Taipėjuje.

„Būtų naudinga, kad į čia būtų tas kontaktas, į kurį galėtume tiesiogiai kreiptis ir kuris tiesiogiai padėtų verslui“, – sakė E. Varnelienė.

„Visada viskas galėtų būti greičiau, bet vyksta kaip įmanoma greitai. Nuo Naujų metų prasidėjo labai šilti ir malonūs santykiai, praėjus šešiems mėnesiams daug kas turi apčiuopiamą rezultatą. Tikrai galėtų būti viskas greičiau, bet vyksta, manau, kaip įmanoma“, – teigė J. Lingys.

E. Varnelienės teigimu, potencialo eksportuoti produkciją į Taivaną yra, o susidomėjimas lietuviškomis prekėmis jaučiasi.

„Mes atvykome į verslo misiją jau žinodami, ko mums reikia, su kuo susitiksime, ką norėtume pamatyti ir su kuo pasikalbėti. Tai pasikalbėjome su visais ir net daugiau, nes Lietuvos paviljonas parodoje buvo pakankamai gerai išreklamuotas – visi žinojo, kad mes ten esame ir jiems buvo įdomu su mumis pakalbėti“, – pasakojo E. Varnelienė.

Abu lietuviai verslo atstovai patikino, kad jau dabar planuoja į Taivaną grįžti, kad vystytų gilesnius ryšius su partneriais.

„Kadangi mes su Kinija kelis metus turėjome pakankamai glaudžius santykius ir nemažai savo produktų veždavome, tai pakeisti šalis kainavo daug santykiais bei visais kitais dalykais, bet net neabejoju, kad bus gerai čia.

Žmonių skaičius tikrai mažesnis, bet kultūriniai ir vartojimo įpročiai yra panašūs, jei kalbame apie gėrimus. Manau, kad bus tikrai gerai. Gal ne taip gerai, kaip Kinijoje, bet manau, kad demokratinės ir kultūrinės vertybės yra svarbiau už kitus dalykus“, – sakė J. Lingys.

E. Varnelienė paaiškino, kad vienus partnerius Taivane jos atstovaujama įmonė jau turėjo.

„Situacija su Kinija kai paaštrėjo, mūsų partneriai mums labai padėjo. Taivano rinka mažesnė, bet kultūriškai viskas yra panašu. Vienintelis gal skirtumas tame, kad jie jau šiek tiek daugiau žino apie Lietuvą, nes buvo gerai parodyta, kas mes tokie.

Nėra taip, kad jie klaustų, kas tu toks. Žino, kad gaminame gerus produktus, aukštos kokybės ir kai atvažiuoji, jie jau labiau suinteresuoti, nei buvo Kinijoje – ten reikėjo daugiau pastangų įdėti“, – paaiškino E. Varnelienė.

Jai antrino ir J. Lingys.

„Kinijoje mažiau kreipė dėmesį į patį prekinį ženklą – jiems svarbiau buvo tiesiog produktas. Taivane žaidžiama labiau vakarietiškai. Jiems įdomu būtent lietuviškas produktas“, – sakė jis.

„Jie labai mėgsta kilmės akcentą. Turbūt ta Lietuvos vėliavėlė prideda papildomą pliusą“, – pridūrė E. Varnelienė.

Gavo taivaniečių pažadą

Kaip sekėsi kitiems lietuvių verslams Taipėjuje vykusioje tarptautinėje maisto parodoje ir ko iš santykiu su Taivanu tikisi šalies valdžios atstovai plačiau skaitykite čia.

Kaip Delfi jau skelbė, Taivane praėjusią savaitę lankėsi ir Žemės ūkio ministerijos atstovai. Jie iš taivaniečių gavo pažadą, svarbų pieno produktų, žuvies, kiaušinių ir mėsos gamintojams. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Lietuvos žurnalistų vizitą Taipėjuje inicijavo ir finansavo taivaniečiai. Tai teksto turiniui neturėjo įtakos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)