Kaip rašoma pranešime spaudai, rizikingiausių įmonių skaičius nebeauga ir jau keli mėnesiai sustojo ties 13 proc. visų Lietuvos įmonių.

„Tikėtina, kad tokia dalis įmonių ir toliau išlaikys didžiausios rizikos rodiklius, nes nuo vasaros šis rodiklis praktiškai nesikeičia. Įmonių „zombių“ skaičius taip pat išlieka pastovus – nuo liepos mėn. mėnesio padidėjo tik 25 įmonėmis.

Tikėtina, kad tai ir bus įmonių bazė, kurios pokyčius matysime artimiausiu metu, valstybės institucijoms vėl grįžus prie įprastų mokesčių mokėjimo bei įsiskolinimų išieškojimo grafikų, – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Verta atkreipti dėmesį, kad daugiausiai tarp „zombių“ – beveik du trečdaliai – įmonių neturi darbuotojų. Dar apie 500 įmonių turi iki 5 darbuotojų. Didesnių įmonių su bankroto požymiais skaičius yra minimalus, tad tikėtina, kad tarp bankrutuojančių jos bus retas atvejis“.

Kita vertus, pastebi J. Tamašauskaitė, būtent vienos didesnės įmonės bankrotas veikia verslo bendruomenę stipriau nei smulkesnių verslų problemos.

Lapkričio mėn. kol kas dar didesnių signalų apie įmonių sunkumus nesimato, nors bankrotų skaičius nuosekliai auga nuo metų pradžios, tačiau kol kas labai mažomis apimtimis – nuo 42 įmonių sausį iki 64 įmonių lapkričio mėn. Likviduojamų įmonių skaičius taip pat sumažėjęs ir gali būti siejamas su didesniu išregistruotų subjektų skaičiumi. Šiuo metu šis skaičius vėl tęsia pirmojo pusmečio tendenciją – lapkričio mėn. buvo likviduotos 372 įmonės, išregistruota 651.

Mažėja įdarbinimo greitis

Deja, bet ženkliai sumažėjo ir darbuotojų įdarbinimo greitis – lapkričio mėn. įmonės įdarbino 0,43 proc. daugiau darbuotojų nei spalį. Tai mažiausias augimas nuo karantino pabaigos, neskaitant sezoninio rugsėjo mėn. pokyčio.

„Įmonių rodikliams augant ir rizikai mažėjant, tikėtina, kad šis skaičius rodo realų darbuotojų trūkumą rinkoje“, – sako J. Tamašauskaitė.

Nuo vasaros sumažėjo ir naujai registruojamų įmonių skaičius – pirmąjį šių metų pusmetį sumušę bet kokius naujų įmonių rekordus, dabar lietuviai naujų įmonių registruoja mažiau. Lapkričio mėn. rezultatas – 1183 įmonės (palyginimui, pirmą ketvirtį kas mėnesį vidutiniškai buvo įregistruojamos 1500 įmonės).

Transporto įmonių rizika auga, įmonių skaičius nesikeičia

Pastaruosius mėnesius gan aktyviai viešojoje erdvėje buvo svarstoma apie tai, kad transporto įmonės perkelia savo veiklą į kitas Europos Sąjungos šalis. Kol kas tokio proceso nematyti, įmonių skaičius sektoriuje per metus paaugo 3 proc. – nuo 12,5 tūkst. iki 12,9 tūkst. įmonių. Tačiau žemos rizikos įmonių šiame sektoriuje mažėja – per metus jų sumažėjo nuo 44 proc. iki 39 proc.

Pasak J. Tamšauskaitės, tikėtina, kad įmonės susiduria veiklos reguliavimo problemomis, taip pat šių įmonių veiklai daro įtaką sutrikę tiekimo ir logistikos tinklai visame pasaulyje.

Bendrai įmonių rizika toliau mažėja, daugėja sėkmingai veiklą vystančių verslų.

„Labiausiai ekonomikos svyravimams yra neatsparios mažiausios įmonės – jų situacija gali greitai pablogėti, bet lygiai taip pat sparčiai ir pagerėti“, – komentuoja J. Tamašauskaitė.

Lapkričio mėn. 40 proc. mažiausių įmonių (iki 5 darbuotojų) rizika augo, tačiau likusių 50 proc. įmonių rizika mažėjo. Pasak „Scorify“ atstovės, kuo didesnė įmonė, tuo rizikos pokyčiai yra mažiau paslankūs – 22 proc. didžiausių įmonių (virš 250 darbuotojų), rizika per metus nepasikeitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)