„Delfi“ B. Gudelio teiravosi apie jo verslo būklę, valdžios taikomas pagalbos priemones ir skirtumus valdant pandemiją Lietuvoje ir JAV. Atsakydamas į šiuos klausimus verslininkas daugiausia dėmesio skyrė naujosios valdžios kritikai.

Šiuo metu bendrovėje „Fragrances International“ dirba 42 darbuotojai, metų pradžioje dirbo 51 darbuotojas.

Bendrovėje „KristiAna“ dirba 160 darbuotojų, jų skaičius metų pradžioje buvo apie 185. Bendrovei taikomos VMI ir „Sodros“ mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19. Bendrovei išmokėta 23 tūkst. eurų subsidijų už darbuotojų prastovas ir 268 tūkst. eurų subsidijų po prastovų.

Piktinasi nevienodomis sąlygomis

Paklaustas, ar verslo sustabdymo poveikis buvo didelis, B. Gudelis patvirtino piktinosi, kad verslo stabdymas Lietuvoje nėra teisingas.

„Tai yra visiškai neadekvatus sustabdymas: kada pilna žmonių „Rimi“ ar „Ikiukuose“, vaikšto susigrūdę – viskas tvarkoje, o čia, kad užeina vienas ar antras žmogus į mažesnes parduotuves, jas uždaro, o tuos palieka. Čia yra grynai lobizmas. Neturiu kaip kitaip paaiškinti. Tokių dalykų Amerikoje nėra, tokio lygio lobizmo. Na tikrai yra baisu“, – kalbėjo B. Gudelis.

Paklaustas apie Vyriausybės taikomas pagalbos priemones verslui, verslininkas paaiškino, kad naudojosi pavasarį taikytomis pagalbos priemonėmis, tačiau paskutinės išmokos buvo gautos prieš mėnesį.

„Mes darbuotojams išmokėjom kovo, balandžio mėnesį, o atidavė mums va dabar, neseniai, prieš mėnesį. O dabartinė situacija, kas vyksta dabar, ir kas bus, tai nieko konkretaus dar nėra, tik kalbos“, – teigė B. Gudelis ir pridūrė, kad verslas kol kas konkrečios pagalbos nemato.

Jo taip pat teirautasi, o kaip Amerikoje tvarkomasi su pandemija.

„Yra arba visiems vienodos sąlygos, tiktai taip. Visiems vienodos sąlygos, nėra išimčių. Nėra taip, kad Seimo, arba Kongreso, nariai gali statyti automobilius už dyką, o žmonės turi mokėti pinigus už parkingą. Nėra tokių dalykų. Niekas Kongreso ar Senato žmonėms viešbučių nestato. Jei žmogus turi pinigų – tegu apsigyvena, jeigu ne – tegu neina į tuos politinius postus“, – rėžė B. Gudelis.

Toliau jis abejojo Lietuvos valdžios kompetencijomis:

– Tie, kurie nesukūrė nei vienos darbo vietos, veržiasi į valstybinius postus. Jeigu žmogus gyvenime nieko negali padaryti, kaip jis gali padaryti kažką būdamas Vyriausybėje ar Seime. Aš kalbu apie daugumą.

– O kaip jūs darytumėte?

– Daryčiau kaip visame pasaulyje daro. Tie žmonės, kurie sugeba kažką pasiekti, jie turėtų eiti į valdžią. Jei jis geras kareivis, jis tampa generolu. O jeigu jis negeras, tai jis ir sėdi kareiviu. Tai kaip žmogus, kuris nėra nieko sukūręs gyvenime, net pragyvenimo sau, gali būti valdžioje. Jis nesugeba net savęs išsimaitinti – reikia jam valstybinio atlyginimo. Kokie čia žmonės. Ar gali žmogus, kuris nesugeba savęs pramaitinti, prižiūrėtu kitus, kaip juos maitinti.

– Kaip suprantu, jūs kritikuojate dabartinę valdžią?

– Aš nekritikuoju, man tai viskas gerai. Bet čia tiems, kurie išrinko, blogai. Aš nebalsuoju, aš ne pilietis – jiems reikia džiaugtis tuo, ką išrinko, ne man. Vat ir viskas. Taip yra gyvenime: ką pasėjai, taip ir pjauni. Ir nereikia kritikuoti tokių žmonių, kurie susirinko. Juos išrenka pagal pavardes, nežinau, pagal ką dar renka.

– Kuriuos čia konkrečiai politikus turite omenyje?

– Aš nenoriu, visi mato. Ką čia pasakysiu, kad jau pagal lytį pradėjo rinkti, tai aš nežinau ką sakyti.

– Ar versle reikės priimti sunkių sprendimų, galbūt atsisakyti darbuotojų, parduotuvių, ar pertvarkų atlikti?

– Ne. Taip, gal reikės. Pažiūrėsime, kas čia bus sausio mėnesį. Man atrodo, kad dabar koronavirusas mutavo.

– Ar išsiuntėte darbuotojus į prastovas?

– Ne, dabar naudojasi žmonės atostogomis, kurias sukaupę, gal keletas yra prastovoje, aš tikrai nežinau.

– Kokie apskritai bus šių metų jūsų verslo rezultatai?

– Rezultatai labai negeri, ne taip, kaip valdžia numato. O jie visada numato gerus rezultatus. Tik buvo tie kiti neteisūs, dabar jie teisūs. Ministrus tik keičia, valdybas keičia. Dar kartą kartoju, kad žmogus, kuris nesugeba savęs pramaitinti, negali maitinti kitų. Ir nereikia tokių žmonių rinkti.

Keletas Seimo narių, pamiršau pavardę, kam nuėmė neliečiamybę dėl kažkokių koldūnų. Tai visiškai ne tai, kad miršta žmonės kiekvieną dieną, tiek daktarų užsikrėtę – ne tai, kad gelbėtų situaciją, bet kalba apie, va, Gražulį. Ar jis gėjus, ar ne. Na suprantate, tai yra baisu, jei tokia tautos problema didžiausia.

– O gal turėtumėte ką papildyti dėl…

– Sėkmės „Delfi“, kitais metais, kad pas jus kiltų atlyginimai, kad gerėtų darbo sąlygos ir t.t.

– Čia palinkėjimas toks būtų?

– Tai taip, kad viskas būtų gerai.

– Linkim ir jums visa ko geriausio.

– Man jau nereikia nieko linkėti. Pas mane viskas ... (ryšio trukdžiai).

– Pas jus viskas gerai?

– Pas mane viskas labai gerai. Vat, jei tik gerai – tai vidutiniškai. O jei labai gerai – tai tikrai gerai.

– Ką tik kalbėjote apie sunkumus, kad daug problemų, tai kokia jūsų galutinė nuomonė?

– Problemų daug yra su tokia valdžia – ne man, ne mums, ne mūsų įmonei, bet šaliai. Tai čia yra du skirtingi dalykai. Vienos įmonės klesti, kitos dingsta, nyksta. Tai va čia aš kalbu apie valdžios veiksmus, apie tokius koronos sustabdymus, sustabdymus lėktuvų ar skrydžių į Lietuvą iš Anglijos. Tai yra absoliuti nesąmonė. Šita koronos atmaina jau yra nuo rugsėjo mėnesio, nuo rugsėjo mėnesio ji egzistuoja ir plečiasi. Sustabdo dėl populizmo dabar, kur yra, nežinau kiek tiksliai, gal 7000 žmonių turėjo atskristi pas savo tėvus. Reisai iš Anglijos stabdomi. Dėl ko? Aš nesuprantu dėl ko. Dėl politinių motyvų grynai. Vat, kad Anglija išeina iš ES ir dėl to pikti žmonės. Na pikti. Ant Lietuvos irgi buvo pikti, kai ji išėjo iš Sovietų Sąjungos – visi buvo pikti, tada tankus atvarė. Tai vat čia yra populizmas.

Tokias nesąmones daro, neleidžia žmonėms išvažiuoti iš Kauno į Vilnių, nuvažiuoti pas tėvus. Tai gali pasitikrinti žmonės – galėtų reikalauti pasitikrinti, sertifikato, arba jis serga arba ne, ir tada galėtų jis važiuoti su tuo sertifikatu. Nedaro to niekas.

– Galbūt jus turite naujų verslo planų, naujų projektų, idėjų?

– Mes visą laiką, ir šiuo metu Amerikoje vykdome tikrai daug planų. Lietuvoje tai nieko dabar negalime daryti. Nei Lietuvoje, nei Latvijoje, o Estijoje dar galima. Tai ką gali daryti, kai viskas sustabdyta, žmonės įbauginti. Dabar išrinkta valdžia kalba apie kažkokias fantazijas, spekuliuoja. Tai ką aš galiu pasakyti – tegu grąžina PVM į tą lygį kurį žadėjo konservatoriai, Andrius Kubilius, dabartinė premjerė, kaip jos vardas...

– Šimonytė. Kiek nuostolių jie padarė Lietuvai 2008 m. skolindamiesi už nesąmoningus procentus. Pakėlė PVM, žadėjo visais šventaisiais, kad atgal atstatys. Pakėlė nuo 18 iki 21 proc., o iki šiol neatstatė, bet juos vėl išrinko.

– O kokie Amerikoje jūsų planai?

– Na ten tikrai jų neperrinktų, jų niekas neperrinktų. Amerikoje mūsų planai? Mūsų planai vyksta, vyksta statybos pajūryje, Floridoje, Nicoje, viskas vyksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (953)