„Tikiu, kad nelaiminga bus tik viena grupė – tai tie savininkai, kuriems taikomos sankcijos, tačiau, mano nuomone, net ir akcininkams turėtų būti naudinga veikianti įmonė“, – interviu BNS sako valstybiniame bei privačiame sektoriuje dirbęs patyręs vadybininkasR. Vaštakas.

„Lifosą“ laikinai administruojanti nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“ pirmadienį pranešė, kad nuo gegužės pabaigos dirbusį įgaliotąjį asmenį Egidijų Kaselį keičia R. Vaštakas.

– Pirmadienį pristatant Jus minėta, kad jau liepos pabaigoje į darbo vietas grįš didžioji dalis „Lifosos“ darbuotojų. Kaip Jums ši užduotis atrodo dabar, kai praleidote įmonėje kelias dienas?

– Kiek atsimenu, nėra nustatyta liepos pabaiga, o rugpjūčio pirma pusė – apie tą laiką ir kalbama. Mano užduotis buvo susipažinti su dokumentais, ir teisiniais, ir įmonės, susipažinti su vadovybe. Tą aš ir padariau, labai noriu, kad būtų vertinama, kad mes kartu dirbame, atrodo, jog santykis yra labai neblogas, bet šiandien dar sunku pasakyti, dabar reikia padirbėti ir pabandyti parodyti rezultatą.

– Kaip vertinate šią užduotį – juk sankcionuojamos įmonės administravimo Lietuvoje patirties nėra?

– Tai tikrai yra iššūkis, galima tai drąsiai pasakyti, bet tą iššūkį, vertinant Lietuvos sankcijų įstatymą ir finansų ministro įsakymą, – mes esame tie asmenys, kurie turi užtikrinti teisės aktų galiojimą. Aš matau iš valstybės pusės labai rimtą geranoriškumą, kad ši įmonė imtų veikti. Galiu tik pasidžiaugti judėjimu į priekį ir tikėtis, kad tai, ko nori darbuotojai ir ko nori valstybė, turi įvykti.

– Manote, kad šioje situacijoje yra sąlyčio taškas, kurį pasiekus visi būtų laimingi?

– Tikiu, kad nelaiminga bus tik viena grupė – tai tie savininkai, kuriems taikomos sankcijos, tačiau, mano nuomone, net ir akcininkams turėtų būti naudinga veikianti įmonė.

– Naudinga kuo?

– Jeigu sankcijos veikia visu rimtumu, tai įmonė stovi, įranga rūdija, o specialistai išsivaikšto.

– O kaip Jūs atsidūrėte šioje pozicijoje – jus pakvietė administratorė ar Finansų ministerija?

– Mane pakvietė „Finance Guru“, administruojanti įmonė. Jeigu teisingai suprantu, tai aš dalyvavau atrankoje, tačiau tiksliai nežinau. Aš buvau pakviestas pokalbiui, nieko nežinau apie kitus kandidatus, supratau, kad kai su manimi kalbėjosi, tai kalbėjosi kaip su galimu kandidatu, o vėliau pranešė, kad galiu dirbti šį darbą. Galiu pasidžiaugti, kad tapau administratoriumi ir matau, koks didelis darbų frontas laukia.

– Ar Jums reikėjo šią poziciją derinti su valstybės įstaigomis, ministerija?

– Viską vykdė „Finance Guru“ vadovybė, aš tų procedūrų tiksliai nežinau.

– Ar Jūsų komandoje ir toliau lieka ligšiolinis įgaliotas asmuo E. Kaselis?

– Tikrai nieko negaliu pasakyti apie šį asmenį. Aš jo nepažįstu, nebuvau sutikęs, nežinau tolesnio jo likimo – tai geriausiai žino įmonės vadovybė.

– Ką Jūs veikėte iki šio paskyrimo?

– Praėjusiais metais pardaviau savo verslą, pirmiausiai pailsėjau, atostogavau, o vėliau įregistravau individualią veiklą ir užsiėmiau verslo konsultacijų veikla, tuo ir dirbau, o dabar teks koncentruotis į administratoriaus veiklą.

– Dėkoju už atsakymus.

---------------

R. Vaštakas yra vadovavęs bendrovėms „Sirijus“, „Klaipėdos Smeltė“, dirbęs Vokietijos koncerno „Siemens“ antrinėje įmonėje „Baltijos automobilių technika“, buvęs „Klaipėdos laivų remonto“, „Achemos“, „Klasco“ valdybų narys, Susisiekimo ministerijai pavaldžių 18 bendrovių ir įmonių – Lietuvos paštas, Lietuvos radijo ir televizijos centras, Vilniaus tarptautinis oro uostas – valdybos pirmininkas, vadovavo „Eikos“ Klaipėdos regionui, koncernui „Achemos grupė“.

„Lifosos“ sąskaitos įšaldytos kovo 9-ąją, kai Europos Sąjunga paskelbė sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai. Balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso A. Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. „EuroChem Group“ kovo 10 dieną pranešė, kad A. Melničenka nuo kovo 9 dienos atsistatydino iš jos direktorių valdybos, jis taip pat esą nebėra pagrindinis grupės naudos gavėjas.

R. Ivanovienė kovo viduryje pranešė, kad A. Melničenka savo akcijas perrašė žmonai.

„Lifosoje“ iki sankcijų taikymo dirbo 1030 darbuotojų, šiuo metu jų yra 978, rodo „Sodros“ duomenys.

„Finance Guru“, kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, Finansų ministerija laikinąja bendrovės administratore paskyrė gegužės 23-iąją, administratorė skiriama metams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją