Lietuvos geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė laidoje teigė, kad gruntinio vandens lygis krenta, todėl žmonės, kurie vartoja vandenį iš šulinių, gali jo pritrūkti.

„Jeigu kalbėti apie geriamąjį vandenį, tiekiamą viešuoju vandens tiekimu, tai kol kas sausra, tokia, kokia yra – įtakos neturi. Trūkumo vandens neturime. Kai buvo pasigirdę žinutės, kad turime jo per daug, tai tas irgi nėra iki galo tiesa. Mes turime pakankamai požeminio vandens, kuris yra naudojamas viešajam vandens tiekimui

. Aišku, tai priklauso, tam tikrose vietose gali būti šioks toks trūkumas, nes nėra tolygiai pasiskirstęs tas vandens kiekis, bet, iš principo, jeigu kalbame apie sausrą – įtakos neturi“, – aiškino ji.

Kurį laiką buvo girdimi raginimai, kad žmonės taip gausiai nelaistytų savo daržų arba vejų, nes tam tikruose regionuose gali pritrūkti geriamojo vandens, tačiau R. Radienė siūlo pažvelgti giliau.

„Jau čia ne kartą, matyt, buvo pasisakyta šituo klausimu, tai, iš tikrųjų, jeigu pritrūksta viešajam vandens tiekimui tiekiamo geriamojo vandens, tai yra klausimas dėl kažkokios techninės įrangos tinklų pralaidumo ir panašiai, o ne dėl vandens trūkumo.

Aišku, kiekvienu skirtingu atveju reikėtų pasižiūrėti išsamiau, nes priklauso ir kiek yra vandens vartotojų, kiek į tą patį vandens telkinį yra įrengtų gręžinių ir ar tas kiekis atitinka reikalavimus, kiek galima maksimaliai išgauti, ar ne. Čia kiekvienu konkrečiu atveju vis tiek reikėtų pasižiūrėti“, – teigė ji.

Žmonės, kurie turi gręžinius arba šulinius – ką jie turėtų žinoti?

„Šuliniuose – taip, be abejo, gali pritrūkti vandens ir taip, matyt, būna tam tikrose vietovėse kiekvieną vasarą. Aišku, kuo šulinys yra seklesnis, tuo to vandens pritruks greičiau. Jeigu šulinys yra iki 3 metrų, mes skaitom, kad didelis poveikis poveikis sausros tokiam šuliniui gali būti ir jis pasimatys greičiau. Gal, sakysim, nes visai išseks, gal lygis kris, bet, jeigu giliau slūgso vanduo – poveikis irgi gali būti šuliniams, bet jis pasirodys truputėlį vėliau“, – aiškino R. Radienė.

Ką žmonės, turinys šulinius, turėtų daryti?

„Kas naudoja šulinių vandenį, turėtų atlikti tyrimus periodiškai, nes šitas vanduo yra labai paveikus paviršiaus taršai ir reikėtų vis tiek bent jau kartą metuose išsitirti šulinių vandenį, ypatingai dėl nitratų. Mes stebime tą taršą priemiesčiuose, kur yra labai tankiai ir išleistuvai nuotekų, ir įrengti šuliniai arba net vidutiniško gylio gręžiniai ten iki 50 metrų, tai, iš tikrųjų, gyventojai turėtų patys pasirūpinti ir atlikti tyrimus, ar nėra taršos šuliniuose“, – pasakojo R. Radienė.

Visą pokalbį žiūrėkite LNK: