„Galiu pasakyti, čia yra mano idėja, apie kurią kalbu labai seniai. Dar būdamas Seimo nariu opozicijoje buvau įregistravęs įstatymo pataisą ir pakviečiau vieną iš pozicijos, konservatorių partijos, kad pateiktų kartu, tada jam (siūlymui - DELFI) nebuvo pritarta. Tai dabar manau, yra puiki galimybė jį priimti“, - teigė premjeras.

Pasak socialdemokrato, uždraudus atsiskaitymus grynaisiais už didesnes nei 10 tūkst. Lt sumas pavyktų sumažinti atlyginimų mokėjimą vokeliuose, kovoti su šešėline ekonomika.

„Nes atsiskaitymai nekilnojamo turto rinkoje grynaisiais, sako, jau siekia milijonines sumas. Manau, kad taip pat tai būtų kaip viena iš priemonių mažinti korupciją. Tokiu atveju būtų daug sunkiau subjektams, kurie tuos pinigus naudoja apmokant darbus ar paslaugas, atsiskaitant didelėmis sumomis“, - aiškino ministras pirmininkas.

Žinoma, ir priėmus pakeitimus grynieji pinigai, atsiskaitant didelėmis sumomis, nebūtų visiškai eliminuoti. Kaip aiškino premjeras, pavyzdžiui, perkant automobilį iš automobilių turgaus būtų galimas pirkimas grynaisiais, tačiau apskaitoje turėtų būti įrodyta, kad šalia nebuvo galimybės atsiskaityti kortele ar per banką.

Tuo metu finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad ir perkant automobilį turguje įmanoma atsiskaityti be grynųjų.

„Yra ne tik bankai, per kuriuos galima mokėti, bet ir įstaigos, turinčios licenciją atlikti mokėjimus“, - sakė jis.

Ministras pasakojo, kad pasiūlymuose yra numatyta išlyga, kai neišvengiamai tenka atsiskaityti grynaisiais – nėra banko skyriaus, sandoris vyksta sekmadienį, atsiskaito užsienio pilietis.

„Tokiu atveju atsiskaityti bus galima, tačiau bus prievolė tą atsiskaitymą deklaruoti Vyriausybės įgaliotai institucijai ir greičiausiai tai bus Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI)“, - aiškino ministras.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) atstovai yra įspėję, kad atsiskaitymų grynaisiais ribojimas gali kaip tik užkirsti kelią šešėlinės ekonomikos mažinimui, nes neva iš šešėlio gautų pinigų dalis yra ištraukiama į šviesą perkant legaliai ir taip mokant mokesčius. Tačiau R. Šadžius, tai pavadino pinigų plovimu.

„Tas modelis, kad, kaip gerai, kad šešėlis uždirba pinigus ir išleidžia juos parduotuvėje, pagal apibrėžimą yra pinigų plovimas, pinigų legalizavimas. Visi turime atsiskaityti su valstybės ir savivaldybės biudžetu du kartus. Vieną kartą, kai gauname atlyginimą, kitą kartą – sumokėdami pridėtinės vertės mokestį (PVM) parduotuvėje. Kodėl kažkas turėtų būti nuo vienos iš prievolių atleistas“, - argumentavo ministras.

Kartu su pasiūlymu teikiamos ir Administracinės teisės pažeidimų kodekso pataisos, kuriose numatyti pažeidimai – nepranešimas apie atsiskaitymą arba grynųjų pinigų apyvartos tvarkos pažeidimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)