Baldų gamybos įmonės „Freda“ valdybos pirmininkas Rimas Varanauskas „Delfi TV“ laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo, kad karo poveikis įmonei jaučiamas, tačiau situacija nėra tokia grėsminga, kad reikėtų stabdyti gamybą.

„Ne maža dalis Lietuvos baldų industrijos yra pasaulinės tiekimo grandinės dalis ir mes perkame savo žaliavas iš lyderiaujančių pasaulio tiekėjų. Jie turėjo gamybos ir turi dalinai Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir to nerimo yra, bet iš kitos pusės, bent jau kol kas nesvarstome apie gamybos mažinimą. Galvoju, kad ir kiti kolegos nesvarsto kol kas ir mūsų stiprybė yra stiprios komandos, esame pasaulinės tiekimo grandinės dalis ir neabejoju, kad mes išspręsime šitas problemas.

Žinoma, pasaulis keičiasi ir, kaip žinia, Rusija ir Baltarusija buvo ne tik tiekėjai, bet buvo ir pirkėjai. Tai tiekėjai, tarptautinės kompanijos didžiulės jos tiesiog savo tiekimo srautus daugiau suks į Europą, mažindami arba nutraukdami tiekimą į Rusiją ar Baltarusiją, tai kažkiek tų pajėgumų atsilaisvins mūsų kraštams. Laikas yra nelengvas, puikiai suprantame, kad kils kainos, puikiai suprantame, kad bus ir yra didelių problemų su logistika, bet tai yra kaina to, su kuo susidūrėme.

Turime su tuo susitaikyti, surasti sprendimus ir, žinoma, trumpam ar net vidutiniame laikotarpyje ta situacija bus tokia. Ilguoju periodu neabejoju, kad tai mums gali išeiti ir į naudą. Jei ta vadinama geležinė uždanga nenusileis prieš mus. Tikiuosi, kad ji nusileis už mūsų ir mes tiesiog išliksime, ir būsime dar stipresni“, – kalbėjo verslininkas.

Jis priminė, kad ne vieną krizę verslas jau išgyveno. Šios pakoreguoja veiklą, bet lankstus verslas moka prisitaikyti ir po to dar sustiprėti.

Anksčiau skelbta, kad 2020 metais „Freda“ visus savo eksporto pardavimus koncentravo vienam pirkėjui – Švedijos „Ikea Supply“. „Ikea“ išėjo iš Rusijos ir Baltarusijos rinkos, tačiau tai lietuvių įmonei įtakos padaryti neturėtų.

„Ten „Ikea“ nedideli kiekiai vyko. „Ikea“ paskelbė, kad Rusijos pardavimai buvo 4 proc. Kai milijardinė kompanija, ir 4 proc. į milijardus išvirsta, bet žinant, kad „Ikea“ augimas kiekvienais metais būdavo 8-10 proc., kas yra 4 proc. Žiūrint bendrąja prasme – niekingai mažai. Per pardavimus neabejoju, kad praktiškai neatsilieps, per tiekimo grandines šiek tiek gali, bet kaip sakiau, mes perkame pagrinde iš pasaulio lyderiaujančių kompanijų, pirkimai Rusijoje ir Baltarusijoje buvo maži.

Žinoma, aš šiuo atveju kalbu apie tuos, kurie tiekia „Ikea“, bet yra mūsų kolegų baldininkų, kurie nedirba su „Ikea“. Neabejoju, kad jiems sunkiau, bet tai yra taip pat protingi kompetentingi žmonės, stiprios komandos ir tie sprendimai bus surasti“, – komentavo R. Varanauskas.

Pašnekovo teigimu, kainų augimo sulauksime ir baldų segmente. Jis išskiria, kad kainos augs ne vien Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Tai padės dėl konkurencingumo, nes visi verslai susidurs su tais pačiais iššūkiais.

„Pasaulis pasikeitė, mes turime su tuo susitaikyti. Taip, mes mokėsime brangiau. Sudėtinga sakyti, bet aš galvoju, kad jie (baldai – „Delfi“) gali brangti 15-20 proc.“, – teigė R. Varanauskas ir pridūrė manantis, kad šiuo metu reikia ne stabdyti gamybą, o kaip tik gaminti kuo daugiau.

„Pradėjus veikti sankcijoms, o jos jau veikia, tai mūsų svarba didės. Neturėtume kalbėti apie mažinimą ilgesniame laikotarpyje, turėtume kalbėti apie didinimą savo pajėgumų, nežiūrint šios dienos neaiškumų ir pan. Verslas turi žiūrėti keletą metų į priekį. Jei šiandien pradėsime kažką mažinti, ar stabdysime statybas, ar dar kažką tai vėliau mes būsime jau porą metų atsilikę. (…) Aišku, aš čia jau kalbu gal biblijinėmis frazėmis, kad gėris visada nugali blogį, bet taip jau yra“, – teigė R. Varnauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)