Lyginant su pirmuoju ketvirčiu, realiojo BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 2,9 proc., t. y. 0,1 procentinio punkto daugiau, nei skelbta anksčiau.

Pirmasis prieš mėnesį skelbtas ketvirtinis BVP pokytis antrąjį ketvirtį sudarė 2,8 proc.

„Tai iš tikrųjų nedidelis pasikoregavimas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė VDA direktorė Jūratė Petrauskienė.

Įvertis gautas taikant ekonometrinius modelius pagal turimus statistinius duomenis.

Vertinant BVP gamybos metodu 2023 m. antrąjį ketvirtį didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo transporto ir saugojimo, statybos, apdirbamosios gamybos įmonių veiklos rezultatai.

Pasak VDA vadovės, ekonomikos augimą taip pat lėmė informacijos ir ryšių sektorius.

„Su antru įverčiu visą turime ir detalesnį paaiškinimą kokie buvo veiklų pokyčiai, tiek pateikiame įtakas.

Matome, kad apdirbamoji gamyba didėjo 3 proc., (...) prekybos, transporto ir maitinimo veiklos sudarė nemažą įtaką, (...) taip pat yra labai nemaža statybų veiklos įtaka, kur didžiausią įtaką pridėtinės vertės augimui sudarė inžineriniai statiniai. Antrame ketvirtyje augo informacijos ir ryšių sektorius“, – aiškino J. Petrauskienė.

Vertinant BVP išlaidų metodu 2023 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 3,1 proc., valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 0,6 proc., bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas padidėjo 0,1 proc.

Prekių ir paslaugų eksportas didėjo sparčiau nei importas – atitinkamai 4,9 ir 1,7 proc.

„Labai džiugu, kad prekių ir paslaugų eksportas didėjo sparčiau nei importas. (...) Matome, kad to balansas palyginamosiomis kainomis yra teigiamas“, – pažymėjo J. Petrauskienė.

2023 m. antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2022 m. ketvirčiu (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos) sudarė 0,7 proc. Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką pokytis taip pat buvo teigiamas ir sudarė 1 proc.

2023 m. antrojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2023 m. pirmuoju ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, buvo teigiamas ir sudarė 6,7 proc.

2023 m. pirmąjį pusmetį BVP sudarė 33,8 mlrd. eurų to meto kainomis. Palyginti su 2022 m. pirmuoju pusmečiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė –0,8 proc. (nepašalinus sudarė taip pat –0,8 proc.).

BVP ir jo komponentų reikšmės bei pokyčiai priklauso nuo skirtingų metų sezonų, todėl BVP ir jo komponentų kitimo tempui skirtingais laikotarpiais palyginti naudojami pokyčiai, gauti pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją