„Nuo 2007 metų Rusija savo aukso atsargas padidino daugiau nei tris kartus. Seniau Rusijai priklausė 400 tonų aukso, o dabar jo kiekis siekia 1275 tonas. Vien šį birželį aukso atsargos pasipildė dar 24,2 tonomis“, – teigia žurnalistai.

Kaip rašo „Die Welt“, auksas investuotojų nebedomina, ir šio tauriojo metalo kainos pastebimai krito: nuo 2014 metų auksas prarado net penktadalį vertės, uncijos kaina smuko žemiau 1100 dolerių (994 Eur) ribos. Kitaip tariant, tokių žemumų aukso kainos nebuvo pasiekusios nuo 2010 metų kovo.

„Tai reiškia, kad dabartinių Rusijos aukso atsargų vertė siekia 45 mlrd. dolerių (40,69 mlrd. Eur) – beveik tiek, kiek ir 2011 metais, nors per tą laiką V. Putinas įsigijo dar 439 tonas aukso. Skaičiuojant dabartinėmis Trojos uncijos kainomis, galima teigti, kad V. Putinas iš viso patyrė 15 mlrd. dolerių nuostolį“, – rašo „Die Welt“.

Atsižvelgiant į dabartinę Rusijos padėtį, suma gana solidi. Šiuo metu visi Rusijos valstybiniai rezervai sudaro 358 mlrd. dolerių (323,75 mlrd. Eur), tad galima daryti išvadą, kad atpigęs auksas juos iš viso sumenkino 5 proc.

Jau labai gretai situacija gali dar pablogėti: remiantis investicijų banko „Goldman Sachs“ prognozėmis, aukso kaina jau labai greitai gali smukti ir žemiau 1000 dolerių (904 Eur) ribos. „Dolerio pozicija tik tvirtės, o aukso kaip rezervinės valiutos vertė menks“, – paaiškino minėtojo banko analitikas Jeffrey Curie.

„Atsižvelgiant į visus šiuos faktus, galima daryti išvadą, kad V. Putino planas atsisakyti svarbiausios Vakarų valiutos žlunga“, – konstatuoja „Die Welt“.

Be to, Kremlius jau nebeturi kelio atgal: jis pakliuvo į aukso spąstus.

„Milijardai tiesiogiai susiję su auksu, tad labai sudėtinga per itin trumpą laiką priversti šiuos pinigus dirbti šalies ekonomikai. Jeigu V. Putinas užsinorės atsikratyti bent dalies turimų aukso atsargų, jis bus priverstas dar mažinti kainą ir taip dar labiau pakenks Rusijos ekonomikai“, – tvirtina straipsnio autoriai.

Anot „Die Welt“, V Putinas jau nebegali to padaryti. Jis ir toliau nuosekliai laikysis prieš Vakarus nukreiptos politikos ir tikėsis, kad Rusijos žmonės paprasčiausiai neatkreips dėmesio į faktą, kad jų mylimo prezidento ideologija jiems brangiai kainuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (945)