Kaip rašo naujienų agentūra „Bloomberg“, pranešime minimas ekonomikos liberalizavimas – tai griežtų priemonių taikymas inspekcijoms ir kitoms biurokratinio aparato įstaigoms, kurioms per metus kyšių pavidalu verslininkai sumoka dešimtis milijardų JAV dolerių. V. Putino aplinka, žurnalistų teigimu, meldžiasi, kad V. Putinas nepersigalvotų.

Kaip rašo newsru.com, ekonominę šio pranešimo dalį rengiantys ekspertai pradėjo kalbėti apie ekonomikos liberalizavimą po V. Putino susitikimo su ekonomikos plėtros ministru Aleksejumi Uliukajevu. Šis susitikimas įvyko šių metų rugsėjo mėn. pabaigoje V. Putino rezidencijoje Pamaskvėje, tačiau apie šį susitikimą pradėta kalbėti tik dabar.

Šaltiniai tvirtina, kad A. Uliukajevas pripažino, kad recesija, nekontroliuojama infliacija ir laisvas rublio kritimas neišvengiami. „Būtina pasiekti sankcijų panaikinimą“, - patikino A. Uliukajevas, kalbėdamas apie sankcijas, kurias po Rusijos įvykdyto Krymo užėmimo ir prasidėjus ginkluotam konfliktui Donbase pradėjo taikyti Vakarų valstybės.

Ar jūs, Aleksejau Valentinovičiau, žinote, kaip tai pasiekti?“ – A. Uliukajevo paklausė V. Putinas. Remiantis „Bloomberg“ pateikiama informacija, A. Uliukajevas atsakė: „Ne, Vladimirai Vladimirovičiau, mes manėme, kad jūs žinote“.

V. Putinas savo ruožtu pareikalavo parengti siūlymus, kaip išgyventi dar sunkesnių sankcijų dešimtmetį.

Aleksejus Uliukajevas
Praėjus keletui dienų po A. Uliukajevo ir V. Putino susitikimo parengti išgyvenimo sankcijų sąlygomis variantai. Ekonomikos ekspertų nuostabai, V. Putinas pasirinko ekonominio liberalizavimo iniciatyvą, skirtą Rusijos verslui tenkančios korupcijos naštos palengvinimui.

Teigiama, kad šio tikslo siekiama jau kelerius metus, tačiau jokių rezultatų kol kas pasiekta nebuvo.
V. Putinas atmetė kitą kovos su korupcija variantą – megaprojektus. Šis variantas reikštų, kad artimiausi V. Putino rėmėjai – milijardieriai Genadijus Timčenka ir Arkadijus Rotenbergas – gautų progą susikrauti dar didesnius turtus.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti Federaliniam susirinkimui ruošiamo pranešimo turinį. „Mes nuolatos tikslingai mažiname verslui tenkančią biurokratijos naštą“, - patikino D. Peskovas. A. Uliukajevas taip pat atsisakė pateikti komentarus.

Jei ši informacija dėl V. Putino ketinimų teisinga, galima tikėtis jėgos struktūroms besipriešinančio ir valstybinės vykdomos ekonomikos kontrolės mažinimo šalininkų bloko atkūrimo ir glaudesnės integracijos su JAV ir Europa. Šios grupės centre – Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas, o vienas iš šio grupės narių – pats A. Uliukajevas.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas interviu „Bloomberg“ kalbėjo, kad, jei V. Putinas rems ekonomikos liberalizavimo kursą taip pat energingai, kaip ir gynybos politiką, tai gali turėti didelės įtakos šalies ekonomikai. „Pirma, būtina apriboti valstybės kontroliavimo ir stebėjimo funkcijų skaičių. Valdžia paprasčiausiai turėtų nebevilioti pinigų iš verslininkų“, - įsitikinęs A. Kudrinas.

Teigiama, kad ekonomikos liberalizavimo sąvoka pasirodė V. Putinui „pernelyg vesternizuota“, todėl šiuo metu vyksta debatai dėl naujojo kurso pavadinimo – kol kas linkstama prie ekonominės laisvės sąvokos. „Visi meldžiasi, kad jis [Vladimiras Putinas] nepersigalvotų“, - tikina šaltiniai.
Artimiausiu metu V. Putinas ketina aptarti su Ekonomikos plėtros ministerija iniciatyvas dėl prekybos valstybiniu turtu sandorių centralizavimo elektroninėje erdvėje ir tipinių socialinių objektų steigimo projektų.

Lapkričio 18 d. išklausęs Rusijos liaudies fronto ataskaitą dėl sandorių elektroninėje erdvėje neefektyvumo arba dirbtinio išlaidų didinimo, V. Putinas pareiškė, kad nesupranta, kodėl Ekonomikos plėtros ministerija pasisako prieš šią iniciatyvą.

„Neabejotinai yra kokių nors blaivių pamąstymų, reikia ir juos išklausyti, tačiau puikiai matome, kad neturint atitinkamo elektroninių sandorių reglamentavimo vyksta visiškai nepriimtini dalykai“, - patikino V. Putinas, sutikdamas su Rusijos liaudies fronto atstovų nuomone, kad šiai praktikai turi būti padarytas galas.

Rusijos liaudies fronto atstovas papasakojo apie nepagrįstai daug kainavusių socialinių objektų, pavyzdžiui, pensinių fondų, steigimą, pažeidimus parduodant turtą ir brangesnės medicininės įrangos pirkimą, sąmoningai nesirenkant Rusijoje pagamintų pigesnių analogų.

V. Putinas pabrėžė, kad Rusijos vyriausybė rems valstybinės mokesčių sistemos stabilumą. „Pasistengsiu, kad tai atsispindėtų ir kreipimesi“, - patikino jis, turėdamas galvoje pranešimą Rusijos federaliniam susirinkimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)