„Kitą savaitę bus priėmimas dėl „Sodros“, pastraipsniui praeita, bet nebeliko kvorumo, nesusirinko (Seimo nariai į popietinį posėdį - BNS). Joninės“ - BNS teigė socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Prieš pietus įstatymo priėmimą blokavusi parlamentinė opozicija žadėjo po pietų dalyvauti balsavime, tačiau nesiregistravo nei lenkai, nei konservatoriai, nei Mišriai Seimo narių grupei priklausantys parlamentarai. Balsuoti norėjo tik socialdemokratai, „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“ bei opozicijai priklausantys keli liberalai, bet valsų pritrūko.

Kitą savaitę spręs, kaip ateityje bus remiamos vaikus auginančios šeimos

Parlamentarai ketvirtadienį nebespręs, kaip ateityje būtų remiamos vaikus auginančios šeimos. Parlamentarai 26 balsais nutarė Išmokų vaikams įstatymą priimti kitą savaitę.

Tada Seimas balsuos, ar nuo kitų metų keisis vaiko priežiūros iki dvejų metų išmokų iš „Sodros“ skaičiavimo tvarka, kaip papildomai bus remiami tėvai, kurie iš karto susilauks dvynukų, trynukų ar daugiau vaikų. Be to, jie balsuos, ar keisti dabartinę paramą vaikų susilaukusiems tėvams, kurie studijuoja.

Dabar tėvai gali rinktis - vienerius metus gauti 100 proc. buvusio atlyginimo pašalpą arba gauti mažesnę dvejus metus su galimybe antraisiais metais grįžti į darbą, neprarandant pašalpos. Pastaruoju atveju ji siekia 70 proc. buvusio uždarbio pirmaisiais metais ir 40 proc. - antraisiais metais. Šią tvarką siūloma palikti galioti ir toliau.

Išmokas vienu metu gimus keliems vaikams siūloma mokėti tėvams nuo vaikų gimimo iki jiems sukaks dveji metai. Gimus dvynukams, tėvams būtų skiriama 4 bazinių socialinių išmokų (BSI) dydžio išmoka per mėnesį, arba 152 eurai (dabar BSI - 38 eurai). Per metus tokia išmoka siektų 1824 eurus, o per dvejus - 3648 eurus.

Jeigu vienu metu gimtų daugiau kaip du vaikai, išmoka augtų 4 BSI už kiekvieną vaiką - pavyzdžiui, gimus trynukams, ji siektų 8 BSI arba 304 eurus per mėnesį (per dvejus metus - 7296 eurus), o ketvertuko - 12 BSI arba 456 eurus (10 944 eurus).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, 2010-2014 metais maždaug 350 šeimų kasmet susilaukė dvynukų, o pernai jų buvo beveik 420. Trynukų 2010-2015 metais susilaukė 53 šeimos.

Prieš padarydamas pertrauką Seimas nutarė, kad ateityje po 4 BSI dydžio išmoką per mėnesį (152 eurus) turėtų gauti tėvai doktorantai, kurie vaikų susilauktų iki 30 metų, o taip pat visi studijuojantiems tėvai iki 26 metų. Dabar ši minimali išmoka studentams, kurie neturi darbo stažo, taip pat siekia apie 4 BSI. Dabar BSI - 38 eurai.

Kitą savaitę rengiamas nenumatytas Seimo posėdis

Kitą savaitę, trečiadienį, birželio 29 d., Seimas ketina surengti papildomą plenarinį posėdį.

Apie tokį 13 val. prasidėsiantį nenumatytą posėdį, kurį nutarė surengti Seimo valdyba, parlamentarams ketvirtadienį pranešė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Kitą savaitę Seimo plenariniai posėdžiai vyks birželio 28, 29 ir 30 dienomis.

Birželio 30 d. planuojama baigti Seimo pavasario sesiją.

Seimas kasmet renkasi į dvi eilines pavasario ir rudens sesijas. Pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną ir baigiasi birželio 30 dieną. Rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną ir baigiasi gruodžio 23 dieną. Seimo nariai į eilines sesijas renkasi be atskiro kvietimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)