Užimtumo tarnyba fiksuoja, kad praėjusiais metais vidutiniškai per mėnesį sveikatos specialistams (gydytojams, slaugos specialistams, odontologams, kineziterapeutams) buvo paskelbta apie 250 laisvų darbo vietų, o darbo paieškas pradėdavo 174 klientai.

„Viešajame sektoriuje medikų ir mokytojų profesijos turi didelę paklausą, bet kasmet vis labiau tuščių darbo vietų nėra kam užimti. Gydytojams specialistams skelbiamų darbo pasiūlymų skaičius ypač augo 2023 metais. Slaugytojo padėjėjai taip pat turėjo iš ko rinktis – siūloma daugiau nei buvo tokį darbą norinčių dirbti žmonių. Ši problema aktualesnė didmiesčiams, ypač Vilniui ir Kaunui“, – teigė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, medicinos įstaigoms pernai labiausiai trūko kardiologų (54), anesteziologų (50), vidaus ligų gydytojų (45), gydytojų oftalmologų (36).

Daugiausiai darbo skelbimų jiems buvo iš Alytaus ir Kauno medicinos įstaigų. Slaugytojų padėjėjams pernai skelbta tris kartus daugiau darbo pasiūlymų Vilniaus miesto savivaldybėje, dukart daugiau – Vilniaus rajone, apie pusantro karto daugiau – Kaune, negu į Užimtumo tarnybą kreipėsi tokio darbo ieškančių asmenų

Švietimo įstaigose padėtis dar sudėtingesnė. Kasmet ikimokyklinio ugdymo ir pradinio ugdymo pedagogams darbo pasiūlymų registruojama vis daugiau, palyginti su tokio darbo ieškančių asmenų skaičiumi. Pernai jiems įregistruotos 1026 laisvos darbo vietos, 2022 metais – 1175, 2021 metais – 789.

Darbo pasiūla per trejus metus išliko panaši – tik 482 pedagogai pernai ieškojo darbo ikimokyklinio ugdymo ir pradinio ugdymo įstaigose, 2022 m. – 564 ir 2021 m. – 445. Šių mokytojų didžiausias poreikis – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kasmet specialiųjų poreikių mokinių mokytojams laisvų darbo vietų skelbiama daug kartų daugiau nei yra norinčių dirbti specialistų. 2023 m. jiems registruota 803 laisvos darbo vietos, o galinčių dirbti šį darbą – 66 mokytojai.

Tarp specializuotų disciplinų mokytojų išsiskiria ir ekonomikos mokytojai, kuriems buvo 12 darbo pasiūlymų, bet šalyje tik du ieškojo tokio darbo. Perteklius darbo pasiūloje kūno kultūros, muzikos, dailės mokytojų.

Dešimt kartų daugiau darbo pasiūlymų 2023 m. buvo fizikos mokytojams (94) nei tokio darbo paieškas pradėjusių asmenų, matematikos mokytojams daugiau – šešis kartus (259), chemijos – keturis (47), lietuvių kalbos – tris (221).

Geras įsidarbinimo galimybes turėjo biologijos mokytojai – kiekvienas ieškantis tokio darbo galėjo rinktis iš dviejų pasiūlymų (60), daugiau nei du kartus laisvų darbo vietų registruota geografijos (59) ir vokiečių kalbos mokytojams (54). Paklausūs ir anglų kalbos mokytojai – jiems pateiktas 221 darbo pasiūlymas, o tokio darbo ieškojo 156 asmenys. Istorikams – 89 darbo pozicijos, o tokia pozicija domėjosi 62 klientai, skelbia Užimtumo tarnyba.

Šiemet slaugytojo padėjėjo modulinėse profesinio mokymo programose jau dalyvauja 116 asmenų. Ikimokyklinio ugdymo pedagogo padėjėjo modulines profesinio mokymo programas per du mėnesius pasirinko 145 asmenys, individualios priežiūros darbuotojo programas 328 asmenys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją