Su portalu DELFI susisiekęs skaitytojas pasidalijo pastebėtu „Ikea“ parduotuvėje parduodamo gartraukio kainų skirtumu. Lietuvoje šis gartraukis parduodamas už 525 Lt, tuo metu Lenkijoje – už 226 Lt.

„Kažkada buvo kilusios diskusijos dėl kainų skirtumo tarp „Ikea“ prekybos centrų Lietuvoje ir Lenkijoje. Suprantama, kad dabar verslas yra vykdomas laisvosios rinkos principu, bet kartais, manau, perlenkiama lazda. O gal tai klaida, bet ne pirkėjo naudai“, - svarstė skaitytojas.

Už nurodyto modelio gartraukį daugiau Lietuvos pirkėjams tenka mokėti ne tik nei lenkams. Švedijoje už tokį patį gartraukį prašoma 340 Lt, Didžiojoje Britanijoje – 468 Lt.

Vis dėlto sena patarlė sako – nesidžiauk radęs, neverk pametęs. Nors už gartraukį Lietuvoje teks mokėti dvigubai daugiau nei Lenkijoje, tačiau, pavyzdžiui, orkaitė „Raffinerad“ Švedijoje kainuos 1519 Lt, Didžiojoje Britanijoje – 1488 Lt, kai Lietuvoje – 1095 Lt. Tačiau ir šiuo atveju labiausiai pasisekė lenkams. Jiems ši orkaitė atsieis – 1010 Lt.

Gana daug tarp šalių skiriasi ir kitos „Ikea“ parduotuvėje pardavinėjamų prekių kainos.

Pavyzdžiui, „Domsjo“ kriauklė Lietuvoje parduodama už 318 Lt, Lenkijoje – 244 Lt, Švedijoje – 493 Lt, Didžiojoje Britanijoje – 425 Lt.

Prekė Lietuva Lenkija Švedija Didžioji Britanija
Utdrag” įmontuotas gartraukis

525 Lt

226 Lt (269 PLN)

340 Lt (895 SEK)

468 Lt (110 GBP)

Raffinerad“ orkaitė (balta)

1095 Lt

1010 Lt (1199 PLN)

1519 Lt (3995 SEK)

1488 Lt (350 GBP)

Domsjo“ vienguba įstatoma kriauklė (balta)

318 Lt

244 Lt (289,99 PLN)

493 Lt (1295 SEK)

425 Lt (100 GBP)

Vos atsidarius „Ikea” parduotuvei portalas DELFI rašė apie prekių kainų skirtumus skirtingose šalyse.

„Ikea“ parduotuvės Vilniuje vadovas Marius Martinaitis aiškina, kad prekybos tinklo tikslas – kiekvienoje prekių grupėje pasiūlyti gaminių kuo mažesne kaina rinkoje.

Parduotuvės atstovas aiškina, kad priklausomai nuo konkurencinės aplinkos šalyje ypatumų, to paties gaminio ar prekių grupės kainos gali skirtis skirtingose šalyse.

Taip pat kainų skirtumus lemia ir tai, kur geografiškai yra išsidėstę tam tikros prekės gamintojai, pervežamų gaminių kiekis bei prekių užpildymas sunkvežimiuose.

„Rinkos tyrimų centro“ atstovas Edmundas Bražėnas teigė, kad didesnės „Ikea“ prekių kainos Lietuvoje už lenkiškas paaiškinamos gana paprastai.

„Kai žmonės palygina kainas Lietuvoje ir Lenkijoje, dažnai randa, kad kokios ten kainos yra zlotais, pas mus litais – tai 15-20 proc. brangiau. Tai yra verslo aplinkos klausimas”, - teigė jis.

Pasak pašnekovo, Lenkijos rinka yra daug kartų didesnė nei Lietuvos.

„Atitinkamai logistikos, distribucijos kaštai, tai, kas susiję su fiksuotais kaštais, mažesni Lenkijoje nei Lietuvoje. Natūralu, kad prekyba nedideliais kiekiais yra daug brangesnė nei dideliais“, - komentavo E. Bražėnas.

Pašnekovas priminė, kad lygiai tokia pati situacija Lietuvoje yra ir, pavyzdžiui, su vaistais.

Prieš „Ikea“ parduotuvės atidarymą Vilniuje baldus iš švedų parduotuvių tinklo lietuviai aktyviai pirko besinaudodami vežėjų paslaugomis. Atrodytų, kad parduotuvės atidarymas Lietuvoje šios srities verslininkų nesužlugdė. Internete vis dar galima rasti pasiūlymų parsivežti baldus iš Lenkijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)