„Mūsų atstovai šiandien finalizuos diskusijas dėl 13 sankcijų paketo. Jį labai svarbu priimti iki liūdnų metinių. Žiūrėsime, kaip pavyks. (...) Bet Rusijos karo mašina nestoja, tad mums jau reikia kalbėti apie 14 sankcijų paketą. Ir jame turi atsirasti nauji sektoriai, nes individualios sankcijos yra individualios, bet didelį poveikį daro sektorinės sankcijos. Tai manau, kad mes šiemet nesustosime“, – trečiadienį LRT radijui teigė S. Šatūnas.

Pasak viceministro, dabartiniai apribojimai nulėmė, kad ES eksporto į Rusiją vertė sumažėjo 44 mlrd. eurų, o Rusijos importo į ES – 92 mlrd. eurų. Visgi, jo teigimu, toks prekybos tarp blokų sumažinimas nėra pakankamas, nes Kremlius vis dar sugeba vykdyti agresiją.

„Taip, sankcijos veikia, bet jų poveikis yra per mažas, nes Rusijos režimas nestabdo savo agresijos“, – sakė viceministras.

Tuo metu „Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas mano, kad svarbu ne tik įgyvendinti naujus sankcijų paketus, bet ir užtikrinti, jog dabartiniai apribojimai nebūtų apeinami. Geriausiai tokią problemą, anot jo, parodo didesnės, nei numatyta sankcijose, rusiškų naftos produktų kainos rinkoje.

Aleksandras Izgorodinas

„Kur aš kreipčiau dėmesį, tai ne į 13 ar 14 sankcijų paketų priėmimą, bet į esamų apribojimų įgyvendinimą. Duodu pavyzdį – vakar vakare rusiškos „Urals“ naftos kaina siekė 75 dolerius už barelį, kuriai Vakarai įgyvendina 60 dolerių už barelį apribojimą. Tai manau, kad šalia naujų sankcijų paketų reikia galvoti ir apie tai, kaip tinkamai užtikrinti sankcijų paketų įgyvendinimą“, – aiškino A. Izgorodinas.

„Ir ši naftos kaina puikiai atspindi dabartinės sankcijų politikos problemas“, – pabrėžė jis.

Reaguodamas į tai S. Šatūnas patikino, kad Europos Komisija šiais metais sieks sustiprinti sankcijų taikymą ir pridūrė, kad tokias naftos kainas nulėmė sankcijų netaikančių valstybių veiksmai. Jis pabrėžė, kad tokias valstybes bandoma įkalbėti prisidėti prie sankcijų Rusijai taikymo.

ELTA primena, kad vasario pradžioje skelbta, kad artėjant antrosioms karo Ukrainoje metinėms, ES rengia naują sankcijų Rusijai paketą. Agentūros dpa duomenimis, papildomos sankcijos gali būti įvestos gerokai daugiau nei 200 asmenų ir įmonių, prisidedančių prie Rusijos karinio ir technologinio stiprinimo ar jos gynybos ir saugumo sektoriaus plėtros.

Prieš tai paskelbtas ES sankcijų Rusijai paketas apėmė draudimą iš Rusijos į ES įvežti deimantus ir deimantinius papuošalus.

Jau kurį laiką galioja ir draudimas importuoti naftą, anglį, plieną, auksą bei prabangos prekes, taip pat taikomos baudžiamosios priemonės bankams ir finansų institutams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją