Apklausos duomenimis, gerti vandenį iš čiaupo renkasi net 71 proc. vilniečių, kai tuo metu prieš dvejus metus jų buvo 44 proc. Palyginti su 2021 m., vandens iš čiaupo vartojimas augo 27 proc.

Šiemet atliktas tyrimas atskleidė ir dar vieną įdomų faktą. Remiantis juo, 4 iš 10 šalies gyventojų prieš išvykdami iš namų renkasi gamtai draugišką ir ekonomiškai naudingą sprendimą: su savimi pasiima daugkartinę gertuvę vandens. Sostinės gyventojai, palyginti su likusia šalies gyventojų dalimi, išvykdami iš namų geriamojo vandens pasiima dažniau (46 proc.). Pažymima, kad iš jų dažniausiai šią praktiką taiko 18–29 metų vilniečiai (55 proc.) bei sostinėje gyvenančios moterys (56 proc.).

Atkreipiamas dėmesys ir į kasdien suvartojamo geriamojo vandens statistiką – Lietuvoje vienas gyventojas vidutiniškai išgeria apie 4,1 stiklines vandens iš čiaupo. Vilniuje gyvenančios moterys bei 18–49 metų asmenys, gaunantys vidutines pajamas bei maistui naudojantys vandentiekio ar vietinio gręžinio vandenį, per dieną išgeria šiek tiek daugiau vandens: šis skaičius svyruoja nuo 4,3 iki 4,5 stiklinės per dieną.

Tuo metu mažiausią geriamojo vandens kiekį sostinėje išgeria mažesnes pajamas gaunantys ir šulinio bei prekybos centruose įsigytą geriamąjį vandenį vartojantys gyventojai, jie atitinkamai išgeria po 3,3 ir 1,6 stiklines geriamojo vandens.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą gegužės pabaigoje–birželio pradžioje atliko rinkos tyrimų įmonė „Norstat LT“. Apklausoje dalyvavo 1000 respondentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją