Vokietijos vyriausybė anksčiau skelbė, kad Šveicarijos tautos valios pareiškimas "sukelia didelių problemų", tačiau detaliai to nekomentavo. H. Bruckeris šiai nuomonei absoliučiai pritarė. Pasak jo, "čia reikėtų remtis laisvėmis, kurios yra Europos ekonominės integracijos pamatas".

"Viena iš tokių laisvių yra darbo jėgos judėjimo laisvė konkrečioje bendroje ekonominėje erdvėje. Dabar po to, kai Šveicarijos piliečiai faktiškai balsavo už tokios laisvės atšaukimą, kyla abejonių, ar Konfederacija bus pajėgi vykdyti dvišalius susitarimus, kuriais remiantis ji yra vidinės Europos rinkos dalis. Tai, savo ruožtu, kelia pavojų Šveicarijos prekybos-ekonominiams santykiams su ES šalimis-narėmis", - nurodė ekspertas.

H. Bruckerio nuomone, imigracijos kvotų įvedimas Šveicarijoje gali būti iš dalies naudingas Vokietijai. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais iš Vokietijos dirbti į vokiškai kalbančius Šveicarijos kantonus vis dažniau išvykdavo kvalifikuoti mokytojai. Dabar situacija gali kardinaliai pasikeisti, ir tai neabejotinai gali turėti teigiamos įtakos Vokietijos darbo rinkai, kuri kenčia nuo darbo jėgos trūkumo. "Tokie įvykiai padarys žalos Šveicarijai, bet tikrai ne Vokietijai", - tikina ekspertas.

Profesorius nurodė, kad nei būtinybės, nei teisinio pagrindo surengti analogišką referendumą Vokietijoje nėra. "Čia galioja darbo jėgos judėjimo laisvė, ir jos atšaukti negalės nei Vokietijos įstatymai, nei bet koks valios pareiškimas", - teigė K. Bruckeris.

Laukia investicijų iš Šveicarijos

Milda Dargužaitė
Investicijų pritraukimu besirūpinančios viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje” vadovė Milda Dargužaitė teigia, kad referendumo rezultatai turės neigiamų padarinių Šveicarijai, tačiau laimėti gali ir Lietuva.

„Credit Suisse“ paskaičiavimais, kad dėl referendumo šalies ekonomika per ateinančius trejus metus praras 1,2 mlrd. Šveicarijos frankų (3,4 mlrd. Lt), arba 0,3 proc. metinio bendrojo vidaus produkto, o naujų darbo vietų bus sukurta 80 tūkst. mažiau, nei per pastaruosius trejus metus”, - savo socialinio tiklo paskyroje rašo M. Dargužaitė.

Pasak jos, šiuo metu „Investuok Lietuvoje” dirba su keliomis Šveicarijos bendrovėmis, dar esant tokiai situacijai, padidėjo tikimybė, kad jos perkels kai kurias savo paslaugų ar gamybos linijas į Lietuvą, ypač tas, kur dabar daugiausiai įdarbina imigrantų.

Remiantis galutiniais referendumo rezultatais, už imigracijos kvotų įvedimą pasisakė 50,3 proc. rinkėjų. Šveicarijos referendumo rezultatus jau griežtai sukritikavo Europos Parlamentas ir Europos Komisija.