Vadinamasis „Brexit“ gali suardyti jau egzistuojančius prekybinius santykius ir sukelti „rimtų iššūkių“ tiek Jungtinei Karalystei, tiek likusiai Europai, teigia TVF.

Anot TVF, planuojamas referendumas jau sukėlė neapibrėžtumo investuotojams, o JK sprendimas pasitraukti iš ES tik dar jį sustiprintų.

Kampanija „Vote Leave“, pasisakanti už Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos, teigia, kad TVF savo ankstesnėse prognozėse „nuolat klysdavo“.

Naujausioje prognozėje TVF sumažino Jungtinės Karalystės augimo prognozę. Dabar ji prognozuoja 1,9 proc. prieaugį šiais metais, nors dar sausį prognozavo 2,2 proc. prieaugį. Kitais metais, kaip ir ankstesnėje TVF prognozėje, prognozuojamas 2,2 proc. BVP prieaugis.

Jeigu referendume bus nuspręsta dėl JK pasitraukimo iš ES, derybos dėl naujos tvarkos gali užsitęsti, o tai, perspėja TVF, „gali neigiamai atsiliepti pasitikėjimui ir investicijoms ir padidinti finansinių rinkų nestabilumą“.

Fondo manymu, JK pasitraukimas iš ES „suardytų ir sumažintų abipusius prekybinius bei finansinius srautus, apribotų ekonominio bendradarbiavimo ir integracijos pranašumus“. Tačiau kartu Fondas pastebi, kad vidaus paklausa, skatinama žemesnių energijos kainų ir augančios nekilnojamojo turto rinkos, turėtų padėti padengti poveikį Jungtinės Karalystės augimui.

Pasak Didžiosios Britanijos iždo kanclerio George'o Osborne'o, TVF komentarai tik sustiprino argumentus dėl pasilikimo Europos Sąjungoje. „TVF pateikė mums aiškų perspėjimą dėl galimų blogų dalykų skonio, tuo atveju, jei pasitrauktume iš ES“, – sakė jis.

Šalies premjeras Davidas Cameronas „Twitter“ paskyroje rašo: „TVF yra teisus – pasitraukimas iš ES sukeltų didelių rizikų Jungtinės Karalystės ekonomikai. Mes esame stipresni, saugesni ir pranašesni būdami Europos Sąjungoje“.

Pablogino Rusijos ekonomikos prognozes 2016-iesiems

TVF eilinį kartą pablogino savo prognozę dėl situacijos Rusijos ekonomikoje 2016-aisiais. Fondų analitikų prognozėmis, Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet susitrauks ne 1 proc., kaip prognozuota anksčiau, o 1,8 proc. TVF prognozėmis, 2017 metais Rusijos bendrasis vidaus produktas išaugs 0,8 proc., anksčiau buvo prognozuojamas 1 proc. prieaugis. Be to, Fondas prognozuoja, kad 2016 metais infliacijos lygis sieks 8,4 proc., 2017 metais - sulėtės iki 6,5 procento.

Fondo paskaičiavimais, naftos kainos 2016 metais sieks 34,75 dolerio už barelį, kitais metais jos pakils iki 40,99 dolerio.

Pasaulio bankas (PB) balandžio 6 dieną taip pat pablogino Rusijos BVP dinamikos prognozę 2016 metais. Anot PB, šalies ekonomika šiais metais susitrauks ne 0,7 proc., kaip prognozuota anksčiau, o 1,9 procento.

2015 metais Rusijos ekonomika susitraukė 3,7 procento.

Pasaulio ekonomika auga per lėtai

TVF vėl sumažino pasaulio ekonomikos. augimo prognozę, informuoja BBC.

TVF naujausiomis prognozėmis, pasaulio ekonomika šįmet išaugs 3,2 proc., 2017 metais – 3,5 procento.

Pristatydamas TVF ataskaitą, fondo vyriausiasis ekonomistas Maurice'as Obsfeldas apibūdino pasaulio ekonomikos augimo tempus kaip „vis labiau nuviliančius“.

Tai jau antras kartas šiais metais, kai TVF mažina pasaulio ekonomikos augimo prognozę. Vos prieš metus Fondas prognozavo 3,8 proc. pasaulio ekonomikos prieaugį 2016 metais.

Labiausiai sumažinta Nigerijos ekonomikos prieaugio prognozė, nes šalis patiria didžiulių nuostolių dėl žemų naftos kainų. Brazilijoje, Rusijoje ir daugelyje kitų šalių taip pat prognozuojamas silpnesnis augimas nei anksčiau.

Tačiau Indijos augimo prognozė nepakeista, o Kinijos – net padidinta, nes stiprus augimas paslaugų sektoriuje kompensuoja silpnus gamybos rodiklius.

Ir nors pasaulio ekonomika palaipsniui atsigauna po finansinės krizės ir jos sukeltos recesijos, vis didesnį susirūpinimą Fondui kelia vangus jos augimas.

Naujosios ataskaitos paantraštė skelbia: „per lėtai“. Fondas perspėja apie rizikas, dėl kurių rezultatai gali būti prastesni nei prognozuojama. Vienas iš pavojų yra finansinių rinkų sumaištis, kuri vėl gali smogti pasauliui.

Kinijos pastangos suformuoti ekonomiką, kurios augimas būtų orientuotas į paslaugų sferą ir vidaus vartojimą, o ne eksportą ir investicijas, turėtų galiausiai būti naudingos pačiai Kinijai ir visam pasauliui, teigia TVF. Tačiau atsižvelgus į svarbų šalies vaidmenį pasaulio prekyboje, „nelygumai kelyje“ gali turėti neigiamą poveikį kitoms šalims. Taip pat nerimaujama, kad užsitęsęs lėtas augimas gali apriboti tolesnio augimo pajėgumą ateityje. Negalima atmesti pasaulio ekonomikos stagnacijos rizikos, teigiama Fondo ataskaitoje.

TVF pažymi, kad yra tik kelios šalys, kurių ekonominis aktyvumas, TVF prognozėmis, turėtų akivaizdžiai smukti – tai Graikija, Brazilija ir Rusija, kurios greičiausiai laukia dar vieni nuosmukio metai, visų pirma dėl žemų žaliavinių prekių kainų ir Vakarų taikomų sankcijų dėl padėties Ukrainoje.

JAV akcijų rinka į TVF pasaulio ekonomikos prognozę sureagavo vangiai

JAV akcijų rinka antradienio prekybos sesiją pradėjo beveik be pokyčių, investuotojai laukia JAV įmonių ir bankų pelno ataskaitų, informuoja BBC.

Antradienio prekybos akcijomis Niujorke pradžioje „Dow Jones“ akcijų indeksas pakilo 19,38 punkto, iki 17575,79 punkto, „S&P 500“ – 2,09 punkto, iki 2044,08 punkto. Atskiras technologijų įmonių akcijų indeksas „Nasdaq“ sumažėjo 2,54 punkto, iki 4830,86 punkto.

Antradienį Tarptautinis valiutos fondas (TVF) vėl sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę. TVF naujausiomis prognozėmis, pasaulio ekonomika šįmet išaugs 3,2 proc., 2017 metais – 3,5 procento.

JAV bankų, kurių pelno ataskaitos bus skelbiamos nuo trečiadienio, akcijos pabrango 0,9 procento.

„Goldman Sachs“ akcijų vertė padidėjo 0,4 proc., praėjus dienai po to, kai bankas sutiko sumokėti 5,1 mlrd. dolerių už vertybinių popierių prekybos pažeidimus 2005-2007 m. laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)