LRT.lt pašnekovai pastebi, kad šiais metais ekonominė šalies situacija gerėjo, tad kai kurie darbuotojai gali tikėtis dosnesnių padėkų ar įmonių vakarėlių.

Andrius Francas

„Kai kur „tryliktasis atlyginimas“ vis dar sėkmingai egzistuoja. Senesnės kartos žmonės jį vis dar taip ir vadina. Senesnio „sukirpimo“ bendrovėse egzistuoja net ir dovanos maisto pavidalu. Gal atrodo juokingai, bet būna įmonių, kuriose darbuotojai gauna kalakutą ar žąsį.

Tačiau dauguma modernių, jaunų kompanijų linkę tai pateikti kaip metinį priedą. Dažniausiai tie priedai priklauso nuo įmonės, padalinio pasiekimų, rezultatų ir galiausiai asmeninių pasiekimų“, – kalba personalo paieškos ir atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ vystymo direktorius A. Francas.

Savo ruožtu „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė „tryliktąjį atlyginimą“ vadina atgyvena. Be to, pažymi, kad įmonės jaučia, jog joms reikia nuolat dėti pastangas, kad svarbiausi jų darbuotojai nepabėgtų.

„Atlikome tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad įmonės svarbiausiems darbuotojams kitais metais ketina kelti atlyginimus tik todėl, kad jie nepabėgtų iš įmonės. Ir tai nebus vienkartinė paskata“, – pažymi R. Karavaitienė.

Pasak pašnekovų, tikėtina, kad dėl geresnės ekonominės situacijos metiniai priedai šiemet galėtų būti kiek dosnesni. Tačiau labiausiai tai priklausys nuo to, kiek metai buvo sėkmingi konkrečiam sektoriui ir įmonei.

Vietoje priedo – vakarėlis

Pasak R. Karavaitienės, jų apklausų duomenimis, darbuotojai įmonių renginius vienbalsiai laiko viena iš motyvacijos priemonių.

Rita Karavaitienė

„Dažniausiai tai būna kalėdiniai vakarėliai ir kokie nors renginiai vasaros metu. Tačiau kai kurie darbuotojai mieliau renkasi finansinę tokios motyvacijos išraišką, nors ta suma paprastai nebūna didelė“, – teigia pašnekovė.

A. Franco teigimu, kalėdinius vakarėlius galima vadinti paskata, tačiau ne visų metų darbo atpildu.

„Tokiais renginiais įmonės siekia ir kitų tikslų – didinti komandinę dvasią, kurti geresnę atmosferą“, – kalba A. Francas.

Paprašytas palyginti situaciją viešajame ir privačiame sektoriuje, pašnekovas pastebi, kad nors statistiškai viešajame sektoriuje atlyginimai didesni, privačiame sektoriuje paskatos yra geresnės – ypač didesniuose miestuose.