„Tačiau prezidentas pastarąsias kelias dienas per konfidencialius pokalbius aptarinėjo Powello atleidimą“, – agentūros pranešime cituojami du iš šių šaltinių.

„Bloomberg“ žiniomis, D. Trumpo patarėjai nėra įsitikinę, ar prezidentas ryšis tokiam žingsniui. Jie taip pat tikisi, kad nepasitenkinimas FRS vadovo darbu išsisklaidys po metų pabaigos švenčių.

Agentūra pridūrė, kad kai kurie D. Trumpo patarėjai perspėjo prezidentą, jog J. Powello atleidimas būtų „katastrofinis žingsnis“.

Nei Baltųjų rūmų, nei FRS komentaro šiuo klausimų „Bloomberg“ negavo.

Agentūros pranešime atkreipiamas dėmesys, kad D. Trumpo skundai ir nepasitenkinimo pareiškimai dėl jo administracijos narių darbo dažnai būdavo įžanga į jų atleidimą. Taip nutiko su buvusiu JAV generaliniu prokuroru Jeffu Sessionsu, valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu ir Baltųjų rūmų personalo vadovu Johnu Kelly.

„Bloomberg“ rašo, kad kol kas „neaišku, kokius teisinius įgaliojimu prezidentas turi, kad atleistų Powellą“. JAV Federalinio rezervo įstatymas numato, kad centrinio banko funkcijas atliekančios tarnybos vadovai gali būti „prezidento nušalinami nuo pareigų dėl vienokios ar kitokios priežasties“. Kadangi FRS valdybos pirmininkas taip pat yra šios tarnybos vadovas, tokia taisyklė turėtų būti taikoma ir jam.

Vis dėlto FRS įstatymas nėra aiškiai suformuluotas šiuo konkrečiu klausimu, pabrėžė „Bloomberg“.

Spalį D. Trumpas pareiškė, kad „galbūt gailėsis“ dėl savo spendimo pasiūlyti J. Powellą užimti šį postą. Kelis pastaruosius mėnesius prezidentas kritikavo FRS bazinių palūkanų normų didinimą.

Per gruodžio 18–19 dienomis vykusį FRS posėdį buvo priimtas sprendimas bazinę palūkanų normą didinti 25 baziniais punktais – iki 2,25–2,5 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)