„Priėmėme penkis svarbius punktus, kuriuos dar nušlifuosime. Pirmas punktas dėl rusiškų ir baltarusiškų maisto produktų, grūdų eksporto ir tranzito draudimo. Antras punktas, kad būtų ieškoma būdų intervenciniams pirkimams. (...) Taip pat turime susikoncentruoti į bendrą pagalbos paketą Ukrainai, kad būtų atkurtos rinkos, kurias Ukraina turėjo iki karo“, – po susitikimo žurnalistams kalbėjo K. Starkevičius.

„Nutarta, kad artimiausiu metu iškilus problemoms vėl susitiksime. Liko dar tranzito klausimas, diskutavome, dėl Lenkijos pusės dar sprendimų nėra priimta, bet tai kitas etapas“, – pažymėjo jis.

K. Starkevičius tikino, kad tokio pobūdžio susitikimai rodo žingsnį į priekį ieškant tarpusavio sutarimo. Jis viliasi, kad priimtas dokumentas padės rasti ir europinius sprendimus.

„Kas labai svarbu, kad politikai, ūkininkai pirmą kartą susėdo prie bendro stalo ir yra žengtas žingsnis į priekį“, – sakė politikas.
„Tikimės, kad bendras dokumentas padės priimti sprendimus Europos vadovų pasitarimuose“, – vylėsi jis.

Pranckietis: jau kitą savaitę galime priimti įstatymą dėl rusiškų grūdų įvežimo draudimo

Tuo metu Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis aiškino, kad šiuo metu reikia uždrausti rusiškų grūdų tranzitą ir įvežimą, o dėl tokio įstatymo Lietuvos parlamentas galėtų balsuoti jau kitą savaitę.

„Sutarėme, kad tokią deklaraciją priimsime ją suderinę iki pabaigos. Pirmiausia reikia uždrausti rusiškų grūdų ir tranzitą, ir įvežimą, ką buvome pateikę pradiniame įstatymo variante. Įstatymas galėtų jau ir kitą savaitę būti priimtas po NSGK svarstymo“, – teigė V. Pranckietis.

„Kalbėjome apie tai, kad nesąžiningos prekybos elementų yra prie sienos, grūdai iš vienos kilmės šalies tampa kitos, medus taip pat, dėl to įtraukėme punktą apie nesąžiningą prekybą“, – aiškino jis, pažymėdamas, kad dabar svarbu buvo susėsti prie bendro stalo ir sutarti, kokius žingsnius ateityje atlikti.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai kovo pradžioje iš dalies blokavo kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Beveik savaitę trukusios akcijos metu buvo tikrinami transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekiai.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Europos Komisija (EK) siūlo taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui. Tačiau prezidentas Gitanas Nausėda ragina nesustoti ir įvesti tarifus taip pat kitiems žemės ūkio produktams iš minėtų šalių.

EK nori taikyti didesnius muitus rusiškų grūdų importui. Institucija parengė atitinkamą pasiūlymą, ketvirtadienio vakarą po ES šalių lyderių pokalbių Briuselyje sakė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Be to, anot U.von der Leyen, bus siekiama, kad kad Ukrainoje pavogti grūdai nebūtų padavinėjami ES. Rusiški grūdai neturi destabilizuoti ES rinkos, o Rusija neturi gauti naudos iš šių prekių eksporto, pažymėjo pirmininkė.

ES siekia, kad Rusija būtų „priversta atsisakyti“ pajamų, kurias ji naudoja finansuoti savo karą Ukrainoje, tuo tikslu nustatydama „pernelyg didelius tarifus“ grūdams ir kitoms į šalių bloką įvežamoms prekėms, penktadienį pranešė prekybos komisaras.

Šios papildomos sankcijos, kurias sveikina Kyjivas, negalios per Europą į kitas rinkas keliaujantiems rusiškiems grūdams, kad nebūtų sutrikdytas maisto prekių tiekimas į kitus regionus, paaiškino komisaras Valdis Dombrovskis.