Anot banko, pagrindinis norinčiųjų verslauti tikslas – troškimas būti nepriklausomu nuo savo darbdavio. Jį nurodė 55 proc. apklaustųjų, pranešė „Swedbank“.

„Šalia nepriklausomybės nuo darbdavio gyventojams taip pat patraukliai atrodo ir galimybės lanksčiai organizuoti savo darbo laiką, papildomai užsidirbti ir derinti pomėgį su darbu“, − pranešime sakė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Tyrimo duomenimis, 48 proc. galvojančių apie nuosavą verslą sako, kad jis suteikia galimybę derinti pomėgius ir darbą, tačiau tarp turinčiųjų nuosavą verslą taip manančių yra 34 procentai.

Daugiau kaip trečdalis (38 proc.) samdomų darbuotojų mano, kad nuosavas verslas yra būdas daug užsidirbti, tačiau su jais sutinka 27 proc. dirbančių savarankiškai.

Apklausa atskleidė, kad samdomą darbą dirbantys žmonės labiausiai linkę imtis savarankiško darbo – tokį žingsnį žengtų kas ketvirtas darbuotojas. Šiuo metu nuosavą verslą turi ar dirba savarankiškai 35 proc. gyventojų.

Didžiausia kliūtimi pradėti nuosavą verslą 40 proc. respondentų įvardijo kapitalo trūkumą. Kitos priežastys − pernelyg didelė rizika, nesėkmės baimė, neužtikrintumas dėl ekonominės situacijos ir gerų verslo idėjų stoka.

Anot J. Cvilikienės, tyrimas parodė, kad dažniausiai verslo imasi 35 ir vyresni gyventojai.

Reprezentatyvią apklausą atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Kantar Emor“, pernai spalį apklaususi 1,05 tūkst. respondentų nuo 18 iki 74 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)