Bendros šešėlinę maisto prekių apyvartą mažinančios operacijos metu, kurioje dalyvavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrėjai, uostamiesčio vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir mokesčių inspekcijos specialistai, buvo atlikta 31 krata Klaipėdoje, Palangoje, Kaune, Šiauliuose, Pakruojo rajone ir Pagėgių savivaldybėje.

Kaip nurodo FNTT, Klaipėdos mėsos perdirbimu užsiimančios bendrovės atsakingi darbuotojai organizavo iš Lenkijos įsigyjamos skerdienos pardavimą be dokumentų Kauno ir Pakruojo rajono bendrovėms. Lenkiška skerdiena buvo realizuojama su fiktyviais dokumentais, kurie vėliau, po atsiskaitymo buvo sunaikinami. Tyrimo metu užfiksuota, kad Lietuvos bendrovėms skerdiena dažniausiai buvo parduodama ir gabenama naktį, o siekiant išvengti galimų patikrinimų kelyje, ji buvo vežama su fiktyviomis PVM sąskaitomis faktūromis.

Pirminiais skaičiavimais Klaipėdos bendrovė neapskaitė bendrovės buhalterinėje apskaitoje apie 1,5 mln. Lt pajamų, į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau kaip 540 tūkstančių litų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių. Įtariama, kad gautas neapskaitytas pinigines lėšas Klaipėdos bendrovė naudojo mokėdama atlyginimus vokeliuose, todėl nuslėptų mokesčių suma gali didėti. Be to, Kauno ir Pakruojo rajono bendrovės, įsigijusios lenkišką skerdieną be dokumentų, ją realizuodavo turgavietėse neapskaitydama gautų pajamų.

Kratų metų buvo paimta bendrovių tvarkoma neoficiali buhalterija, dokumentai, kompiuteriai, ikiteisminiam tyrimui reikšmingos laikmenos, kuriuose yra duomenų apie vykdytą nusikalstamą veiklą. Taip pat kratų metu rasta daugiau nei 100 tūkst. litų grynųjų pinigų, kurie, kaip įtariama, yra neapskaitytos pajamos.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, jog šis atvejis yra tipiškas vadinamosios šešėlinės ekonomikos pavyzdys“, – sako Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius.

Įtarimai sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu pareikšti 4 asmenims, tačiau tęsiant tyrimą, įtariamųjų ratas gali didėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)