Pirmadienį Europos Komisijos (EK) atstovas Margaritis Schinas spaudos konferencijoje Briuselyje pranešė, kad Strasbūre antradienį susitiksiantys Komisijos nariai šiuos planus patikslins.

"Planuojame skatinti kovą su terorizmo finansavimu", - sakė M. Šinas.

Lapkričio atakos Paryžiuje, kurių metų žuvo 130 žmonių, o dar šimtai buvo sužeisti, padidino įtampą ir paskatino mieste imtis papildomų saugumo priemonių.

Per praėjusį mėnesį Briuselyje vykusį ES finansų ministrų susitikimą Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas paragino Sąjungą imtis spartesnių veiksmų. Ministro nuomone, nėra būtina šešis mėnesius "tirti poveikį", kad būtų nustatyta, kaip geriausia mažinti finansavimą.

Tarp svarstytų priemonių Komisija aptars griežtesnę iš anksto apmokėtų kortelių ir virtualių pinigų kontrolę.

Iš anksto apmokėtos kortelės yra tradicinių banko kortelių alternatyva, ypač tiems, kurie neturi banko sąskaitos. Prancūzijos institucijos teigia, kad tokiomis kortelėmis naudojosi lapkričio atakų vykdytojai.

Kortelės yra pažymėtos "Visa" ar "Mastercard" logotipu ir reikalauja slapto kodo, tačiau kortelės nėra susijusios su jokiu konkrečiu vardu ir negali būti susektos. Naudojantis iš anksto apmokėtomis kortelėmis, galima išsiimti pinigų iš bankomatų, atsiskaityti parduotuvėse ar internetinėse svetainėse.

Savo ruožtu, virtualūs pinigai - bitkoinai - leidžia anonimiškai vykdyti tarpvalstybinius sandorius be finansų kontrolierių ar žvalgybos tarnybų priežiūros.

Praėjusį mėnesį M. Sapinas taip pat ragino įšaldyti galinčių tapti teroristais asmenų turtą, o Prancūzija palaiko Jungtinių Tautų (JT) pastangas stabdyti "Islamo valstybės" (IS) grupuotės pajamų srautą.