Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį patvirtino tai numatantį Lietuvos banko ir „Pervesk“ susitarimą, kuris buvo pasiektas teisminės mediacijos būdu, teigiama LVAT pranešime.

„Pervesk“ teisme ginčijo Lietuvos banko nutarimą, kuriuo už Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo ir kitų teisės aktų pažeidimus bendrovei buvo skirtas įspėjimas bei bauda, o jos vadovui – bauda. Mediacijos metu sutarta, kad su „Pervesk“ vadovu susijusi ginčyto nutarimo dalis yra negaliojanti, o bendrovei skirta bauda sumažinta beveik tris kartus.

LVAT teisėjų kolegija nutarė, kad ginčo šalys gali baigti bylą taikos sutartimi, kadangi atsižvelgiant į ginčo pobūdį, taikos sutartys neprieštarauja imperatyviosioms įstatymų ir kitų teisės aktų nuostatoms, viešajam interesui, nepažeidžia trečiųjų suinteresuotų asmenų teisių ar teisėtų interesų.

Teisėjų kolegija minėtoje nutartyje taip pat pasisakė dėl esminių kriterijų, reikšmingų siekiant pasitelkus mediaciją taikiai išspręsti administracinį ginčą dėl atsakomybės pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą taikymo.

Pasak LVAT, atsakomybės už minėto įstatymo nuostatų nesilaikymą taikymas didina asmenų pasitikėjimą finansų institucijomis, finansų sistemos stabilumą bei efektyvumą, o tai yra reikšmingas viešasis interesas. Kita vertus, Lietuvos bankas turi plačią diskreciją parinkti tinkamiausią įstatyme nustatytą baudos ūkio subjektui dydį, o ginčyto nutarimo dalis, kurioje pripažintas teisės aktų pažeidimas, paliekamas galioti, taip pat paliekant, nors ir mažesnę, bet reikšmingą baudą įmonei.

Įvertinęs, kad šiomis aplinkybėmis nėra paneigiamas viešasis interesas, LVAT pripažino galimybę taikos sutartimi sumažinti Lietuvos banko skirtą baudą įmonei.

Dėl baudos įmonės vadovui LVAT nurodė, kad Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas nenustato Lietuvos banko pareigos už finansų įstaigos padarytą pažeidimą baudą skirti ir finansų įstaigos dalyviui ar valdymo organo nariui. Atsižvelgus į tai, kad pagal byloje pateiktas taikos sutartis sankcija įmonei lieka galioti, taip pat palankiai spręsta dėl galimybės taikiu būdu atsisakyti įmonės vadovui skirti baudą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)