Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) gruodžio 10 dienos sprendimą, kuriuo atsisakyta nagrinėti „Telios“ skundą dėl „Mezon“ dažnių.

VAAT tuomet nusprendė, kad „Mezon“ dažnių pardavimas „Telia Lietuvai“ nesukelia teisinių pasekmių bei nenustato teisių ar pareigų, todėl bendrovė neturi teisės reikšti kokių nors pretenzijų.

Tačiau LVAT nustatė, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai sprendė dėl „Telia“ teisinio suinteresuotumo nebuvimo šiame ginče.

„Pirmosios instancijos teismas nepasisakė dėl pareiškėjo („Telia Lietuvos“ – BNS) skundo argumentų, kuriais jis siekė pagrįsti tikėtiną savo teisių ir teisėtų interesų pažeidimą. (...) Atsižvelgiant į tai, pareiškėjo atskirasis skundas tenkinamas, o pirmosios instancijos teismo nutartis panaikinama, klausimas dėl skundo priėmimo perduodamas pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo “, – rašoma LVAT nutartyje.

„Telia“ teismui argumentavo, kad „Bitė“ dažnių įsigijimo procese buvo privilegijuodama, nes šiuos dažnius iš „Mezon“ verslą valdžiusio Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) įsigijo be konkurencingos procedūros ir už mažesnę kainą – viso sandorio suma siekė per 20 mln. eurų. „Telia“ tvirtina skaičiuojanti, jog šie dažniai rinkoje būtų verti apie 60 mln. eurų.

„Didžiulis šalių aktyvumas ir paaiškinimų gausa įrodo, kad vyksta realus ginčas dėl pažeistų interesų, kurį spręsti turėtų būtent teismas“, – pranešime žiniasklaidai sakė „Telia Lietuvos“ teisės vadovė Daiva Kasperavičienė.

Atsiųstame komentare Delfi, „Bitė“ teigia, kad „Telia“ iškraipė teismo nutarties esmę.

„Neįtikėtina, kad „Telia“ teisininkai perrašinėja teismo nutartį ir taip daro viešą spaudimą teismui. Vakar priimta LVAT nutartis, skirtingai nei viešai paskelbė „Telia“, visai nereiškia įpareigojimo priimti jos skundo. Teismas vakar tik nutarė įpareigoti pirmosios instancijos teismą persvarstyti paties skundo priėmimo klausimą“, – aiškina Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius.

Pasak P. Kuisio, „mūsų nuomone, būtų labai keista, jei dabar žemesnės instancijos teismas, vos aukštesniajam teismui iškėlus klausimą dėl nepakankamai aiškių ankstesnio sprendimo motyvų, priimtų kardinaliai priešingą sprendimą nepabandęs paaiškinti savo ankstesnių motyvų.“

„Bitės“ vadovas P. Kuisys gruodžio viduryje teigė, kad „Telia“ piktnaudžiauja teise, nesąžiningai trukdo „Mezon“ verslo pardavimo sandoriui ir konkurentų veiksmus vadino „nesąžiningais ir neetiškais“.

Anksčiau jis BNS yra sakęs, kad „Bitė“ į „Mezon“ tinklo atnaujinimą žada investuoti apie 20 mln. eurų, o į „Mezon“ įmonė žiūri kaip į fiksuoto interneto rinkos žaidėją, kurio įsigijimu siekiama su „Telia“ konkuruoti būtent šioje rinkoje.

„Mezon“ įsigijimo iš valstybės valdomo Telecentro sandorį „Bitė“ užbaigė gruodžio 30 dieną. Telecentras po „Mezon“ pardavimo tvirtino susikoncentruosiantis į kertines ir naujas veiklas – TV ir radijo programų siuntimo, valstybės ITT infrastruktūros konsolidavimo projektus, Vilniaus TV bokšto rekonstrukciją bei energetinį tvarumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)