AB „Achema“ prašė teismo priteisti iš Lietuvos valstybės atlyginti 15 mln. 329 tūkst. 728 eurų žalą ir 5 proc. metines palūkanas nuo priteistų sumų (nuo bylos iškėlimo momento iki teismo sprendimo įvykdymo). Pasak pareiškėjos, tokio dydžio žalą bendrovė patyrė Lietuvos Respublikai 2013-01-01 neteisėtai pradėjus finansuoti suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą.

Skunde teigiama, kad valstybė pradėjo taikyti valstybės pagalbos priemones to nesuderinusi su Europos Komisija, nors privalėjo tai padaryti pagal Europos Sąjungos teisės reikalavimus.

Taip pat pareiškėja prašė atnaujinti ieškinio senaties terminą tuo atveju, jeigu teismas manytų, kad toks terminas praleistas, kadangi reikėtų atsižvelgti į aktyvius jos veiksmus siekiant apginti savo teises kitais teisių gynimo būdais.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, konstatavo, kad AB „Achema“ į teismą kreipėsi praleidusi 3 metų senaties terminą, nėra pagrindo šį terminą atnaujinti, todėl ir pareiškėjos skundas dėl turtinės žalos ir procesinių palūkanų priteisimo netenkinamas. Įvertinęs pareiškėjos argumentus visų byloje surinktų įrodymų kontekste, teismas daro išvadą, kad jie nelaikytini svarbia priežastimi praleistam ieškinio senaties terminui atnaujinti.

Pareiškėja nepagrįstai 3 metų ieškinio senaties termino pradžią sieja su Europos Komisijos 2013-11-20 sprendimo priėmimu.

Tokią išvadą teismas priėjo ir atsižvelgęs į tai, kad, siekdama įrodyti 2012-06-12 priimtu Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymu, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2012-10-19 ir 2012-10-26 nutarimais nustatytos pareigos nuo 2013-01-01 mokėti Suskystintų gamtinių dujų terminalo priedą neteisėtumą, nuo 2012-11-19 pareiškėja yra inicijavusi ne vieną teisminį procesą; taip pat į tai, kad keliose civilinėse bylose, kuriose buvo išsamiai ištirtos ir įvertintos aplinkybės, susijusios ir su šioje administracinėje byloje keliamu klausimu dėl valstybės pagalbos teikimo, yra priimti galutiniai procesiniai sprendimai.

Šis teismo sprendimas apeliacine tvarka per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, skundą paduodant tiesiogiai Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.