„Imdamiesi verslo daigynų – adresų, kuriais įregistruojama itin daug įmonių – analizės turėjome tikslą patikrinti, ar pandemija, karas Ukrainoje padarė kokį nors poveikį tokiam specifiniam verslui, kaip įmonių steigimas ir pardavimas.

Juk ne paslaptis, kad tokios įmonės dažnokai buvo steigiamos ne vykdyti verslą, o palengvinti kelią iki Šengeno vizos, kad tokių įmonių vadovais tapdavo ne Lietuvos piliečiai, – sako tarptautinės kredito riziką vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ analitikė Alina Bočkienė, – kaip paaiškėjo, tarp verslo daigynuose registruotų įmonių užsieniečiai iš artimų ir tolimų užsienių ir dabar dažni svečiai, tačiau tuos pačius registravimo adresus renkasi ir vietiniai, nenorintys registruoti naujai iškepto verslo savo namuose ar pas giminaičius ar turintys kitokių sumetimų.

Tad guviai prekiaujama ne tik įmonėmis, registruotomis šiais adresais, bet ir pačiais adresais. O pasirinkimas tikrai nemažas. Jei sutinkate mokėti brangiau, galėsite savo įmonę įkurti kone Vilniaus centre, jei ne – periferijoje, pasirinkimą turės ir norintys registruoti verslą kaime. Štai adresas V. Nagevičiaus g. 3, Vilniuje kainuoja 30 eurų, o artimesnis centrui – Kalvarijų 78a, Vilniuje – 60 eurų.“

„Creditreform Lietuva“ ekspertai, atlikdami analizę, verslo daigynais laikė tokius adresus – butus ir pavienius pastatus, – kuriuose įregistruota per 70 įmonių. Stengtasi vengti verslo centrų. Viso suskaičiuota 90 verslo daigynų, kuriuose įregistruota kone 29 tūkstančiai įvairių ūkio subjektų.

Penki verslo daigynai patys didžiausi ir kiekvienas talpina po daugiau kaip tūkstantį registruotų įmonių. Vilniuje, V. Nagevičiaus gatvėje susigrūdusios 2404, Perkūnkiemio g. 13-91 dūsta 2176, Architektų g. 56-101 – 1568, J. Savickio g. 4-7 – 1452 įmonės. Kaunas TOP5 užima ketvirtą vietą su 1470 įmonių (Partizanų g. 61-806).

Knibždėlynų ne Vilniuje daugės

Kaip paaiškėjo, įmonių knibžda ne tik Vilniuje, bet ir mažesniuose miestuose ir net rajonuose. Netikėta, kad Šiaulius ir Klaipėdą čia lenkia Panevėžys, kur adresu Įmonių g. 5D-54 šiai dienai įregistruotos 239 įmonės. Klaipėdos rekordas – 107 (Taikos pr. 24-13), Šiaulių – 72 (Dvaro g. 41).

Netikėta, kad į TOP įsiveržia ir rajonai: Kazlų Rūda su 92 įmonėmis (Daukanto 19-5), Dusetų miestelis Zarasų rajone su 101-a (K. Būgos g. 34) registruota įmone. Galimai regiono adresą turinčių įmonių daugės dėl norinčių gauti papildomų taškų ES fondų finansavimui. Jau skelbiamose naujose ES finansavimo priemonėse dažnas reikalavimas, kad įmonė, norinti finansavimo, turi būti ne iš Vilniaus apskrities.

Teisybė, kad tarp tokių įmonių direktorių neretai pasitaiko ukrainietiškos, baltarusiškos ar dar egzotiškesnės pavardės, pvz.: Marin Brian Nolan, Ali Rajabinia, Pilip Astrouski, Andrii Dzhazovskyi, Jianghua Yuan, Oleksandr Grytsenko ir kt.

Be to, ir lietuviškų pavardžių, kurios sutinkamos iškart prie kelių įmonių. Paaiškėjo, kad net 164 įmonėms iš 9068, įregistruotų rekordiniuose knibždėlynuose, vadovauja, matyt, tas pats Vytautas Šileikis, o 49-ioms – tas pats Eimantas Galvydis. Yra ir užsieniečių, direktoriaujančių ne vienoje, o keliose verslo daigynuose įsteigtose įmonėse.

Kas namelyje gyvena

Įdėmiau pasižvalgykime po įmones, įregistruotas penkiais rekordiniais daigynų adresais. Viso čia registruota per 9000 įvairių formų ūkinių subjektų. Kaip ir visoje Lietuvoje pirmauja uždarosios akcinės bendrovės (6272), nuo jų kone triskart atsilieka mažosios bendrijos (2209).

Verslo knibždėlynuose bazuojasi ir 245 viešosios įstaigos, 161 individuali įmonė, 34 užsienio juridinio asmens filialai, 107 asociacijos bei 22 labdaros ir paramos fondai ir netgi dvi žemės ūkio bendrovės.

Nėra taip, kad šios įmonės turėtų tik registravimo adresą. 1261 įmonė šių metų pabaigoje samdė vieną darbuotoją, 1692 – dar gausesnį personalą. O dvi kompanijos turėjo daugiau nei po šimtą darbuotojų: V. Nagevičiaus g. 3 registruota patalpas valanti UAB Mokuteka (124) ir Perkūnkiemio 13-91 adresu besinaudojanti statybos UAB Dairosta (116). Iš tikro turinčių personalą įmonių verslo knibždėlynuose turėtų būti daugiau, mat mažosios bendrijos gali apsieiti be darbuotojų, registruotų „Sodroje“.

Dirbo ir uždirbo

2512 įmonių netgi sugebėjo pernai metais padaryti didesnę ar mažesnę apyvartą! Tarp didžiausias pernykštes pajamas deklaravusių įmonių net trys, registruotos Vilniuje, Perkūnkiemio g. 13-91. Absoliuti rekordininkė „Prekybos gėlėmis agentūra“ (apyvarta 3,02 mln. Eur), antra – automobilių pardavimu užsiimanti „Longo LT“ (1,62 mln. Eur) ir tą pat veiklą deklaravusi „Francera“ (1,52 mln. Eur).

Tarp vilniškių įsimaišė viena kaunietiška įmonė iš Partizanų g. 61-108 – „Litruma“, įregistravusi statybos veiklą ir pernai turėjusi 1,63 mln. Eur pajamų. Pastebėtina, kad ne viena realiai veikianti įmonė jau turi normalų buveinės adresą, nors ir liko registruota knibždėlynuose.

Daugiausiai iš registruotų verslo daigynuose steigimo dokumentuose nurodė užsiimančios paslaugomis (2483), ketinusių užsiimti prekyba – 1441. Kiek netikėta, kad nuo prekybininkų tik nedaug atsilieka gamybininkai (1140).

...ir geras algas mokėjo

Verslo skruzdėlynuose įkurtos įmonės moka ir atlyginimus. Iš 748 verslų, kurių mokami atlyginimai yra vieši, 730 eurų ir daugiau (tai įstatymu privalomas minimalus mėnesinis atlyginimas, patvirtintas nuo 2022 m. pradžios) moka didesnė dalis – 480 darbdavių.

Turime ir rekordininkų. Net dvi daigynuose registruotos įmonės šiemet vidutiniškai savo darbuotojams nepašykštėjo per 8 tūkst. eurų bruto vidutinio atlyginimo: kontroliuojanti bendrovė Antler Group (Vilnius, V. Nagevičiaus, 3, vid. alga – 8319 Eur) ir posėdžius bei verslo renginius organizuojanti „ALJ Group“ (Vilnius, Perkūnkiemo g. 13-91, 9996,25 Eur).

Kaune didžiausias vidutines algas šiemet mokėjo elektronine prekyba užsiimanti bendrovė Telas – 3644,29 Eur (Kaunas, Partizanų g. 61-806) ir konsultacine verslo ir kito valdymo veikla užsiimanti „Europos parama“– 3348,83 Eur (adresas tas pats).

„Galima pagalvoti, kad verslo daigynuose užgimusi įmonė arba ilgainiui išnyksta iš įmonių registro, arba sustiprėjusi persikelia į labiau tinkančią, prestižiškesnę vietą. Anaiptol. Kaip rodo įmonių penkiuose didžiausiuose verslo daigynuose įsteigimo datos analizė, čia yra ir tokių verslų, kurie registruoti dar XX amžiuje.

Tiesa, tokių įmonių tik 40. Dvidešimt pirmame šimtmetyje gimusių ūkio subjektų kur kas daugiau, o žiūrint į kasmetinę statistiką, akivaizdžiai matyti, kad įmonių ir adresų pardavimo verslas klesti ir plečiasi. Jei 2011-2018 m. buvo registruojami vidutiniškai po 554 įmones kasmet, tai 2019-2022 m. – jau po 1106,“ – įžvalgą pateikia „Creditreform Lietuva“ analitikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją