Visai šalia esančioje Palangoje šiemet nėra nė vienos parduotuvės-kavinės, turinčios leidimą po 22 valandos prekiauti alkoholiu – šiame kurorte tokiai prekybai niekam nebuvo išduoti leidimai. Tuo tarpu Šventojoje tokių vietų – į valias. O įstatymas joms – tik nereikšmingas formalumas.

Nereikšmingas todėl, kad iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, įstatymo laikomasi – tariamoje „kavinėje” tarp maisto produktų šaldytuvų stovi ir pora staliukų, kas kad nenaudojamų. O užrašas „Po 22 val. gėrimus vartoti vietoje” padėtas prie kasos. Pardavėjas netgi pasirūpina, kad kiekvienas butelis alkoholio būtų atkimštas vietoje.

Su automobiliais atvykę jaunuoliai perka po kelias taras stipraus gėrimo. Visi jie gražiai atidaromi. Įdomu, kaip sausakimšoje vos kelių kvadratinių metrų parduotuvėlėje būtų įmanoma visus tuos gėrimus suvartoti? Ko gero, tektų gerti iki ryto.

Natūralu - klientai, vos nusipirkę atkimštus butelius, sprunka iš tvankios „kavinės” lauk. Kas neveža butelaičio kompanijai, sėda ant netoliese esančių suoliukų ir ramia sąžine geria viešoje vietoje. Kodėl gi ne, juk taip kur kas pigiau nei eiti į barą.

Šventosios poilsiautojai patikina – vakarais geriau neiti prie tokių „kavinių” – sutemus čia tampa ypač nesaugu.

Palangos viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius patikino, kad jiems tenka akylai stebėti šias vietas Šventojoje. Čia neretai pasitaiko santykių aiškinimosi ir muštynių tarp girtų jaunuolių: „Mes sutinkame, kad čia be abejo yra įstatymo spraga, tačiau policija šiuo klausimu nieko negali padaryti, mes tik prižiūrime viešąją tvarką“.

Pareigūnas patikino, kad patikrinimai tokiose „kavinėse“ vykdomi gana dažnai. Viena tokių parduotuvių jau ne kartą yra bausta, tačiau situacija nuo to nesikeičia.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistas Jonas Žala patvirtino, kad atliekant patikrinimus Šventojoje, iš tikrųjų pasitaiko atvejų, kai alkoholiniai gėrimai parduodami gamyklinėje taroje, neskirtoje vartoti vietoje, arba didelės talpos buteliuose tik vienam asmeniui.

„Akivaizdžiai tokia prekyba yra vykdoma alkoholiniams gėrimams išsinešti, o ne vartoti vietoje. Tai, kad įmonės, parduodamos alkoholinius gėrimus juos atidaro, dar nepanaikina Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimo“, - patikina specialistas.

Pasak jo, įmonės tokią situaciją apibūdina kaip nuo jų nepriklausančią – neva alkoholinių gėrimų pakuotės atidaromos pardavėjos, kuri įspėja apie vartojimą vietoje. Tačiau specialistai sutinka, kad tokios pasyvios priemonės tik imituoja viešojo maitinimo veiklą.

Policijos ir departamento pareigūnai, šią vasarą rengę reidus po Šventosios vadinamąsias „kavines“, pastebėjo, kad patikrinus vieną tokių įmonių, tai nakčiai kitos stebėtinai greitai užsidaro, ir gėrimus pradeda pardavinėti jau tik kitą dieną.

Pareigūnai, matyt, geriausiu atveju spėja nutverti vieną atpirkimo ožį, o kitos įmonės klesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)