"Koalicijoje sutarėme, kad kitų metų biudžeto priėmimo data galėtų būti gruodžio 15 dieną, atitinkamai iki tol dėl naujų mokestinių įstatymų turime būti apsisprendę", - žurnalistams Seime sakė J.Razma.

Anot jo, naujų mokestinių įstatymų projektai gali būti registruoti jau trečiadienio vakarą arba ketvirtadienį.

"Prabangos mokesčių tarifai, jeigu gerai seksis, šiandien į vakarą paaiškės. Gal rytoj turėtų paaiškėti", - teigė J.Razma.

Jis pabrėžė, kad svarstoma galimybė apmokestinti tik prabangių klasių, didelės vertės automobilius, jachtas ir brangų nekilnojamąjį turtą.

"Nes tai yra registruotas turtas, jį galima fiksuoti. Bet nelengvai įsivaizduoju plačiau vartojamų prabangos prekių apmokestinimą, kad perkant būtų uždedamas papildomas mokestis", - tvirtino konservatorius.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigė, kad nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo projektą rengia Seimo narių darbo grupė, kuriai priklauso ir visų opozicinių frakcijų atstovai.

"Jie nagrinėja net tris variantus, kalbasi su kitų frakcijų žmonėmis, kurie dirba Biudžeto ir finansų komitete. Palaukime pora dienų ir turėsime tą tikrąjį variantą, koks tas modelis galės būti Lietuvoje. Jokios naujovės, stebuklo nepasiūlėme", - sakė Seimo vadovė.

Jos teigimu, užduotį palengvina tai, kad apie nekilnojamojo turto mokestį kalbama jau kelerius metus, per tą laiką buvo parengta keletas projektų, jie ir nagrinėjami.

J.Razma pripažino, kad turto apmokestinimas "nekelia susižavėjimo" TS-LKD koalicijos partneriams liberalams, tačiau jis tikisi, kad pavyks rasti kompromisą.

"Įsivaizduoju, kad turi būti bendras atsakomybės suvokimas už tekusią atsakomybę nelengvu laikotarpiu, galvoju, kad tai skatins visus tartis. Pirmuoju biudžeto svarstymo laikotarpyje šimtu procentu priimta mūsų koalicijos partnerių pozicija, kurie sakė, kad deficitą reikia išspręsti tik papildomais išlaidų mažinimais. Mes sakėme, kad deficitą reikia išspręsti ir sukuriant papildomas įplaukas. Kodėl gi mes Seime negalime tikėtis, kad tas balansas ties puse sustos?" - svarstė J.Razma.

Finansų ministerijai sumažinus prognozuojamą kitų metų ekonomikos augimą ir atsiradus 1 mlrd. litų "skylei", Vyriausybė svarstė galimybę nuo kitų metų pradžios neatkurti visų sumažintų pensijų, tačiau tam griežtai pasipriešino prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė I.Degutienė.

Seimo vadovė pasiūlė, kad kitų metų biudžeto projekte atsiradusią "skylę" galėtų užpildyti naujų mokesčių įvedimas (nekilnojamojo ir prabangaus turto), metams sustabdytas 2 proc. pervedimas į privačius pensijų fondus, 4 proc. sumažintos valstybės institucijų išlaidos, įvesti progresiniai mokesčiai.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė mano, kad nėra tokio "prabangos" mokesčio, kuris nebūtų visuotinis ir kurtis leistų surinkti apčiuopiamų pajamų į biudžetą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją